Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Punk-rocková skupina Slobodná Európa vydáva kompiláciu Výberofka

Na archívnej snímke zľava spevák Whisky, Braňo Alex (v popredí), Sveťo Korbel (v pozadí) a Ďuro Černý. Foto: TASR Štefan Puškáš

Výberofka vychádza oficiálne 27. mája vo formátoch 2LP a 2CD, obsahuje 27 skladieb.

Bratislava 27. mája (TASR) – Výberofka legendárnej punkovej skupiny Slobodná Európa, ktorej názov je ovplyvnený udalosťami súvisiacimi s pádom komunizmu v roku 1989, keď aj vznikla, je ďalšou reprezentatívnou a zhrňujúcou kompiláciou na etikete vydavateľstva Opus. Punk-rocková kapela, ktorá si prešla za 33 rokov svojho pôsobenia nebom aj peklom, výslniami i pádmi, stále patrí medzi vlajkové lode rock'n'rollu na Slovensku aj v Čechách. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Výberofka vychádza oficiálne 27. mája vo formátoch 2LP a 2CD, obsahuje 27 skladieb, medzi nimi aj Čo sa stalo s našim životom?, Podvod, Kapitalizmus, Relatívny pokoj, Unavený a zničený či Stredná trieda, ktorými sa Slobodná Európa preslávila. Originálny štýl s drsnou punkovou poetikou nepochybne nadchne každého fanúšika slovenskej punkovej scény. Buklety CD a LP obsahujú množstvo archívnych zaujímavých fotiek a texty piesní.

Na Výberovke účinkujú Miloslav Whisky Láber (sólový spev), Braňo Alex a Martin Zymanyi (basová gitara), Peter Hurtig, Ďuro Černý, Tomáš Vojtek (bicie nástroje), Sveťo Korbeľ, Braňo Černák (gitara) a hostia: Dorota Nvotová (klavír, sláky, vokály), Ela a Kery (vokál), Katka Korcek (vokály), Laco Lučenič (gitary, syntetizátory), Marek Brezovský (klavír, čembalo), Marián Jaslovský (saxofóny), Marián Varga (hammond), Martin Dukát (hammond), Michal Hudák (spev), Palo Ruček (saxofóny), Peci Uherčík (gitara), Peter Bálik (gitara), Špako (gitara).

Aktuálna zostava skupiny je Miloslav Whisky Láber (spev), Sveťo Korbeľ (gitara), Laco Lučenič (gitara), Rasťo Gore (basgitara) a Tomáš Tuleň Vojtek (bicie). V tejto zostave aj absolvovali jarné turné k 33. výročiu založenia kapely.