Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava fotografií k 30. výročiu rozdelenia ČSFR zavítala do Prahy

Putovná exteriérová výstava fotografií "Česko/Slovenské okamihy" pokračuje od štvrtka zastávkou v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Súčasťou výstavy je tiež séria fotografií "Made in Czechoslovakia", ktorá vznikla na Slovensku. V Prahe budú fotografie vystavené do 15. februára, potom sa výstava presunie do Bratislavy.

Praha 20. januára (TASR) - Putovná exteriérová výstava fotografií "Česko/Slovenské okamihy" pokračuje od štvrtka zastávkou v Prahe. Česká tlačová kancelária (ČTK) ju pripravila v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR) pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Česko-Slovenska. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Výstavu inštalovanú na Václavskom námestí tvorí 130 fotografií, ktoré zachytávajú momenty spoločnej histórie Česko-Slovenska, jeho rozdelenia, ale aj vzájomné vzťahy medzi dvomi národmi v uplynulých 30 rokoch. Okrem snímok politikov zahŕňa výstava aj momenty zo športu, kultúry či bežného života.



Súčasťou výstavy je tiež séria fotografií "Made in Czechoslovakia", ktorá vznikla na Slovensku. "Sme veľmi radi, že sme do našej výstavy mohli zaradiť okrem iného veľmi zaujímavé snímky, ktoré vznikli počas 50. a 60. rokov v továrňach na Slovensku, ale napríklad aj snímku pána (Alexandra) Dubčeka na kúpalisku z roku 1968," povedala pre TASR šéfredaktorka spravodajstva ČTK Radka Matesová Marková.

Snímka významného slovenského politika si podľa nej zaslúžila samostatnú plochu. "Je to fotografia, ktorá v tej dobe obletela svet, čo na Slovensku bezpochyby každý vie, ale tu je to potrebné občas trochu pripomínať. Sme veľmi radi, že v archíve TASR je zachytený aj textovo celý príbeh, ktorý sme si tiež požičali," dodala Matesová Marková.



"So spoluprácou s našimi českými kolegami sme radi súhlasili, pretože si uvedomujeme, že archív TASR môže prispieť ku komplexnosti obrazu nielen o významných dejinných udalostiach. Verejnosť a klienti TASR sa o tom môžu presvedčiť na stránke vtedy.tasr.sk," uviedol šéfredaktor spravodajstva TASR Marián Kolár.

Na Václavskom námestí v Prahe budú fotografie vystavené do 15. februára, potom sa výstava presunie do Bratislavy.

Vernisáž putovnej výstavy sa za prítomnosti zástupcov oboch médií uskutočnila 2. augusta v meste Uherské Hradiště.







(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)