Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Pygmejovia - Deti džungle je najlepším filmom na festivaloch v Česku

Foto: TASR/Youtube

Medzinárodná porota vyhlásila Grand Prix aj na 38. ročníku Medzinárodného filmového festivalu o životnom prostredí, prírodnom a kultúrnom dedičstve Ekofilm.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Napriek nenápadnému uvedeniu si film slovenského režiséra Pavla Barabáša Pygmejovia - Deti džungle získal mnohých priaznivcov na filmových projekciách, školských premietaniach, v kinách i kluboch v 45 mestách Slovenska ako súčasť projektu "Ekoslovensko". Po šiestich oceneniach mu pribudli cez víkend dve najvyššie. "V konkurencii 105 nominovaných filmov zo 16 krajín získal ocenenie Grand Prix na najväčšom súťažnom festivale outdoorových filmov vo svete – 10. ročníku Medzinárodného festivalu outdoorových filmov v Prahe," TASR informovala Martina Straková z K2 studia.

Medzinárodná porota vyhlásila Grand Prix aj na 38. ročníku Medzinárodného filmového festivalu o životnom prostredí, prírodnom a kultúrnom dedičstve Ekofilm. V Ostrave získal dokument Pygmejovia - Deti džungle prvenstvo spomedzi 103 nominovaných filmov z 20 krajín sveta.

Film oslovuje divákov svojím posolstvom zachovania prirodzenej rovnováhy, tradícií, jednoduchého šťastia a základných ľudských hodnôt. Je to príbeh o Pygmejoch, ktorí žijú tisícročia rovnakým spôsobom života v absolútnej symbióze s prírodou. Cesta k nim divákov privádza k začiatkom ľudskej existencie. "Nie je to len film o dávnom vzťahu človeka k našej Zemi, ale i o drsnom poznaní, že mnohými civilizačnými výdobytkami spôsobujeme v treťom svete veľké ľudské utrpenie a vymieranie tých, ktorí nás môžu veľa naučiť," dodala.



Film o najmenších ľuďoch našej planéty vyšiel v slovenskej i anglickej verzii na DVD. To obsahuje množstvo zaujímavých informácií o Pygmejoch, ich živote a histórii, zaujímavosti o Stredoafrickej republike, Kongu či Konžskej demokratickej republike, avšak taktiež bohatú fotogalériu. Vďaka získaným oceneniam je film zaradený do autorovej 21DVD kolekcie Grand Prix.