Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Gemersko-malohontské múzeum prinesie výstavy venované móde a odievaniu

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), archívna snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Výstava s názvom Príbeh nevesty, ktorú tvoria zbierkové predmety Jany Mládek Rajniakovej, priblíži svadobnú módu z obdobia 20. až 90. rokov minulého storočia.

Rimavská Sobota 2. mája (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote predstaví počas mája dve výstavy venované móde a odievaniu. V priestoroch múzea budú môcť návštevníci spoznať svadobnú módu 20. storočia i tvorbu módnej dizajnérky Melindy Molnár-Madarász založenú na tradičných maďarských motívoch. TASR o tom za GMM informovala Martina Oštrom Mareková.

Výstava s názvom Príbeh nevesty, ktorú tvoria zbierkové predmety Jany Mládek Rajniakovej, priblíži svadobnú módu z obdobia 20. až 90. rokov minulého storočia. "Vystavené sú svadobné šaty, pánske obleky, doplnky a dobové svadobné fotografie, doplnené o príbehy, ktoré zaznamenávajú osobné výpovede pôvodných majiteliek šiat," priblížila Mareková. Ako dodala, najstaršie vystavené šaty pochádzajú z roku 1928 a sú ručne vyšívané.

Druhá plánovaná výstava, ktorú GMM otvorí počas mája, predstaví návštevníkom diela módnej dizajnérky Melindy Molnár-Madarász z Budapešti. Výstavu budú tvoriť odevy a doplnky navrhnuté na základe tradičných maďarských motívov Kalocsa, Matyó, Kalotaszeg, Torockó a Barkó. "Návrhárka preberá nielen dekoratívne umenie starých maďarských krojov, ale aj ich štruktúru, jedinečnosť a hodnotu," poznamenala Mareková.

Výstavu venovanú svadobnej móde sprístupní GMM vo štvrtok (5. 5.), výstava tvorby maďarskej módnej dizajnérky bude otvorená 14. mája. Obe výstavy sú realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a v priestoroch GMM budú prístupné do konca augusta.