Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Festival v Rimavskej Sobote zavŕši premiéra storočnej divadelnej hry

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou vyvrcholenia letného divadelného festivalu je aj vydanie publikácie mapujúcej históriu ochotníckeho divadla v meste.

Rimavská Sobota 10. septembra (TASR) – Festival ochotníckeho divadla oslavujúci 100. výročie od uvedenia prvej inscenácie v slovenskom jazyku v Rimavskej Sobote zavŕši v piatok podvečer premiéra pôvodnej veselohry s názvom Nežné príbuzenstvo. TASR o tom informovala Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote.

V rámci ochotníckeho festivalu 100 rokov slovenského divadla odohrali detské i dospelé divadelné súbory počas leta v Rimavskej Sobote celkom 11 predstavení. V jeho závere uvedie Sobotské náhodné divadlo hru nemeckého autora Júliusa Rodericha Benedixa, ktorá bola prvýkrát v histórii mesta hraná po slovensky vo februári 1920 vo veľkej dvorane Župného domu.

„Chceli sme si tým uctiť úsilie a prácu našich divadelných predchodcov a zakladateľov slovenského ochotníckeho divadla v meste," uviedol divadelný režisér Marian Lacko a autor celej myšlienky, ktorý so skupinou ochotníkov z rôznych divadelných súborov nacvičil storočnú veselohru.

Okrem divadelného predstavenia budú môcť návštevníci pri vstupe cez Galériu Ganevia obdivovať aj výstavu historických plagátov a fotografií z inscenácií ochotníckych súborov, ktorá približuje ich tvorbu od vzniku až po súčasnosť. Súčasťou vyvrcholenia letného divadelného festivalu je aj vydanie publikácie mapujúcej históriu ochotníckeho divadla v meste.