Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Radičová hovorila aj o tom, či našej politike nechýba kultúrny rozmer

Iveta Radičová Foto: TASR/Martin Baumann

Leitmotívom tohtoročného jubilejného 25. VAD bolo Obzretie sa vpred.

Zvolen 17. novembra (TASR) - Aj o tom či je slovenská politika reformovateľná a či jej nechýba kultúrny rozmer hovorili dnes na Zvolenskom zámku návštevníci práve vrcholiaceho Víkendu atraktívneho divadla (VAD) s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou.
Ako pre TASR uviedol organizátor festivalu Boris Kršňák, hovorilo sa nielen o politike a kultúre, ale hlavná aktérka vniesla do debaty aj svoj sociologický rozmer, ktorým sa snažila naznačiť aj to, v akom stave sa dnešná spoločnosť nachádza, čím je poznačená, kam sa uberá, či uberať môže. "Ešte pred tým spoločne s Rasťom Piškom recitovala beatnickú poéziu na základe výberu Ivana Kováča," pripomenul organizátor.

Leitmotívom tohtoročného jubilejného 25. VAD bolo Obzretie sa vpred. "Obzretie sa vpred naznačuje, že v programe bolo viac titulov, ktoré boli zamerané na to, čím sme prešli. Nielen preto, aby sme spomínali, ale najmä preto, aby sme vedeli povedať, či sme si vybudovali základňu, po ktorej môžeme kráčať ďalej," Uviedol Kršňák.

Festival je jedným z najstarších a najväčších neštátnych festivalov so zameraním na alternatívnu kultúru a umenie. Vznikol 17. novembra 1989 a étos toho dátumu si nesie so sebou už takmer štvrťstoročie.

Aktuálne sa na ňom predstavili napríklad divadlo Skrat s hrou Vnútro vnútra, projekt Phurikane giľa – Starodávne piesne v podaní Rómov z Markušoviec, brnianske divadlo Líšeň s predstavením Putin lyžuje, divadlo GUnaGU s čerstvou hrou SADO (láska v Európe) či divadlo Stoka s predstavením Neistý grunt.

Svoj nový projekt predstavil gitarista Andrej Šeban, koncertoval tiež brninansky akustický súbor Urband ukrajinská Zapaska, či bubeník Martina Valihoru s Pecim Uherčíkom s repertoárom rockových hitov.