Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Rádio Devín oslávi 110. výročie narodenia D. Tatarku

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Venovať sa bude aj odovzdávaniu prestížnych filmových ocenení, svetovému dňu poézie aj divadla.

Bratislava 9. marca (TASR) - Rozhlasový okruh RTVS - Rádio Devín pripravil na marec niekoľko tematických vysielacích dní. Venovať sa bude odovzdávaniu prestížnych filmových ocenení, svetovému dňu poézie aj divadla a pripomenie si 110. výročie narodenia spisovateľa Dominika Tatarku. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Piatkové (10. 3.) odovzdávanie cien Americkej akadémie filmových umení bude Rádio Devín reflektovať v popoludňajšom Ladení s Tomášom Bartoňkom. Pripravený je "oscarový špeciál" s analýzou oscarových nominácií a predikciou výsledkov. "Moderátor v debate privíta Petra Konečného, Robertu Tóthovú a Juraja Kovalčíka. Okrem toho zaznie recenzia filmu Všade, všetko, naraz a ďalšie publicistické príspevky s oscarovskou tematikou," avizuje RTVS.

Vo vysielaní Rádia Devín bude rezonovať 110. výročie narodenia slovenského spisovateľa Dominika Tatarku počas týždňa od 11. do 17. marca prostredníctvom série relácií publicistického i literárno-dramatického charakteru, ktoré akcentujú kvality Tatarkovho diela i jeho odkaz. V sobotu 11. marca o 22.30 h čaká poslucháčov relácia Medzi hlasmi - špeciál Literárneho soirée Dušana Taragela k Dominikovi Tatarkovi a v nedeľu 12. marca o 15.00 h vo formáte Próza Tatarkova poviedka Ľudia za priečkou.

V rozhlasovom vysielaní odznie viacero publicistických príspevkov venovaných Tatarkovi, v čítaní na pokračovanie si poslucháči môžu vypočuť Tatarkovu prózu Ešte s vami pobudnúť. V deň výročia narodenia spisovateľa (14. 3.) odvysiela Rádio Devín o 21.00 h pásmo Stanislava Gajdoša Uctiť sa, o 21.30 h reláciu Diany Mašlejovej Dominik Tatarka - Sám proti noci a o 22.00 h esej Dominika Tatarku Hlas o avantgarde.

V utorok 21. marca čaká poslucháčov vysielanie venované Svetovému dňu poézie. Rádio Devín odštartuje každú hodinu vysielania v čase od 7.00 h do 23.00 h paťminútovkami poézie, v ktorých zaznejú verše Wislavy Szymborskej, Jeana Arthura Rimbauda, Ivana Kraska, Lenky Šafranovej, Louise Elisabeth Glückovej, Oscara Wildea, Walta Whitmana, Ali Oravcovej, Anny Achmatovovej, Novalisa, Jacquesa Préverta či Sylvie Plathovej. V pondelok 27. marca prinesie širšiu ponuku publicistických materiálov venovaných Svetovému dňu divadla v relácii Ladenie.