Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Rádio Devín oslávi 50. výročie vo vysielaní aj vizuálnou kampaňou

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Jedným z mimoriadnych programov v narodeninovom roku Rádia Devín je 50-dielny cyklus režiséra Jakuba Nvotu a Kamila Žišku Devín ušami dejín.

Bratislava 7. júna (TASR) - Rádio Devín pripravilo v rámci osláv svojho 50. výročia vizuálnu kampaň, mimoriadne programy vo vysielaní aj podujatia. Odvysiela napríklad dokument o svojej histórii, pripravuje spoločné vysielanie s Rádiom Vltava či slávnostný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

"Rádio Devín je dodnes prvým a jediným rádiom na Slovensku, ktoré je profilovo zamerané výlučne na umenie a kultúru," upozornila intendantka rádia Jana Orlická. Podľa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka je rádio svojím jasným ideovým poslaním a jedinečnou programovou štruktúrou už 50 rokov kultúrnym majákom v rozhlasovom vysielaní na Slovensku.

Jedným z mimoriadnych programov v narodeninovom roku Rádia Devín je 50-dielny cyklus režiséra Jakuba Nvotu a Kamila Žišku Devín ušami dejín. Ponuku zo vzácneho archívu diel reprezentuje Čítanie na pokračovanie s Homérovou Iliadou v podaní Dušana Jamricha.

V rámci letnej vysielacej štruktúry vysielací tím absolvuje KÚL - TÚR. Zúčastní sa na štyroch festivaloch pod Topoľčianskym hradom, na hrade Bzovík, v Žiline a Liptovskom Mikuláši. Samotná programová štruktúra bude vedená v líniách džezu, divadla, vážnej hudby, literatúry a filmu s najvzácnejšími archívnymi ponukami za 50 rokov vysielania Rádia Devín.

Slávnostný deň 4. septembra oslávi Rádio Devín spolu s Rádiom Vltava mimoriadnou medzinárodnou vysielacou štruktúrou a spoločným vysielaním. Pre poslucháčov a divákov je pripravený aj slávnostný galavečer.

Históriu Rádia Devín predstaví aj dokument vysielaný 25. septembra. Na 30. septembra je plánovaný Slávnostný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu venovaný 50. výročiu Rádia Devín spojený s oceňovaním osobností, ktoré svojím mimoriadnym osobnostným vkladom a profesionálnou erudovanosťou pomohli tomuto rozhlasovému okruhu rozvíjať kultivovanosť slovenskej spoločnosti.

Oslavy bude sprevádzať aj vizuálna kampaň. Nové logo 50. výročia Rádia Devín nadväzuje na architektonický odkaz obrátenej pyramídy Štefana Svetka, hradu Devín, korporátnu kultúru RTVS a jej hodnotového systému ako verejnoprávneho média, ako aj symbol vysielacieho signálu a celoživotný kontakt s poslucháčom.

Vizuálna kampaň polstoročia Rádia Devín sa opiera aj o piatich ambasádorov. Poslucháčov a divákov budú oslavami sprevádzať spevák Peter Lipa, režisér Peter Kerekes, skladateľka Ľubica Čekovská, herec Robert Roth a spisovateľka Verona Šikulová. Ambasádori budú pripomínať počas štyroch mesiacov výročie Rádia Devín nielen z rozhlasového éteru, ale aj na televíznych obrazovkách okruhov RTVS.