Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rádio Devín pripravilo k 30. výročiu Nežnej revolúcie podujatia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Súčasťou vysielania Rádia Devín je aj experimentálna hudba, ktorú si v sobotu (9. 11.) o 19.00 h pod názvom IMAGO SONORIS/Lost time? pripomenú v priestoroch klubu A4 niektorí jej súčasní tvorcovia.

Bratislava 4. novembra (TASR) – K 30. výročiu Nežnej revolúcie pripravilo Rádio Devín sériu verejných podujatí. Koncerty, diskusie či odposluch rozhlasových hier sa budú konať od štvrtka 7. novembra do nedele 17. novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Prvým z podujatí bude koncert slovenského komorného sláčikového telesa Mucha Quartet, ktorý sa uskutoční vo štvrtok (7. 11.) o 18.00 h. Vernisáž 30 rokov slobody, ktorá zachytáva príbehy ľudí, ktorí sa podieľali na revolučnom dianí, dôležité momenty pádu a totalitného režimu, je naplánovaná na piatok (8. 11.) o 16.30 h a návštevníci si ju budú môcť pozrieť v átriu Slovenského rozhlasu.

Po vernisáži vystúpia slovenskí a českí pesničkári a folkové skupiny, ako Slávek Janoušek s kapelou, Soňa Horňáková, Katarína Koščová, Martin Geišberg, Daniel Špiner a členovia kapely Neřež Zdeněk Vřesťál a Vít Sázavský.

Súčasťou vysielania Rádia Devín je aj experimentálna hudba, ktorú si v sobotu (9. 11.) o 19.00 h pod názvom IMAGO SONORIS/Lost time? pripomenú v priestoroch klubu A4 niektorí jej súčasní tvorcovia, ako Karel Odstrčil, Branislav Belorid, Radomil Hertl, Rudolf Pepucha, Stano Palúch, Laco Kupkovič.

Hostí, ktorí sú spojení s novembrovými udalosťami cez rozhlasové a televízne vysielanie, privítajú v Deviatkovej pyramíde moderátori Soňa Gyarfášová a Štefan Chrappa. Na tému Nežná revolúcia v rozhlase a televízii prídu vo štvrtok 14. novembra o 17.00 h do štúdia porozprávať Ľuboš Machaj, Andrej Zmeček, Mária Hlucháňová, Katarína Začková a Ladislav Snopko.

Podujatie Festival slobody v Rádiu Devín sa začne v piatok 15. novembra o 8.00 h premietaním filmu z produkcie Ústavu pamäti národa. Od 9.00 h bude nasledovať diskusia s historikmi a verejný odposluch rozhlasových hier k Nežnej revolúcii a protestsongy budú znieť od 17.00 h. Skladby hudobných legiend z Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska, ktoré boli súčasťou udalostí pádu železnej opony, zahrajú Matusz Nagórski, FG – 4, Svatopluk Karásek s kapelou a Slnovrat.

Na záver pripravilo Rádio Devín verejný odposluch nových rozhlasových hier za účasti ich autorov a tímov, ktoré sa na nich podieľali. Vanda Feriancová, Vladimír Hanuliak, Juraj Raýman, Ján Uličiansky, Michaela Materáková, Eva Borušovičová, Laco Kerata a Peter Pavlac spracovali osem ľudských príbehov, ktoré sa dotýkajú pomerov vo vtedajšej spoločnosti a príchodu veľkých zmien. Verejný odposluch priameho prenosu Rádia Devín Čakanie na Nežnú sa uskutoční v nedeľu 17. novembra o 17.00 h.