Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Radošinci na Kremnických gagoch opäť s veľkým úspechom

Na snímke Stanislav Štepka z z Radošinského národného divadla, archívna snímka Foto: TASR/Miroslav Košírer

Na tohtoročných gagoch sa predstavilo hneď dvoma inscenáciami - Jááánošííík po tristo rokoch a Polooblačno.

Kremnica 30. augusta (TASR) – Vo štvrtok popoludní (29.8.) sa v Kremnici začal 33. ročník medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2013, ktorý potrvá až do nedele 1. septembra. Radošinské naivné divadlo nemôže v Kremnici chýbať. Na tohtoročných gagoch sa predstavilo hneď dvoma inscenáciami - Jááánošííík po tristo rokoch v prvý deň festivalu a Polooblačno dnes podvečer.

K blížiacemu sa päťdesiatemu výročiu vzniku Radošinského naivného divadla napísal Stanislav Štepka veľkú dvojdielnu javiskovú hru zo života rodnej Radošiny a zároveň nepriamo aj Slovenska v predchádzajúcom dvadsiatom storočí. Dnes podvečer ju súbor uviedol ako jeden z top programov druhého dňa.

V tejto smutno-smiešnej komédii, ktorú sám autor označil ako „prvú správu o mojom dvadsiatom storočí (1900-1950)“ jemu príznačným humorom, ale verne a farbisto zobrazuje tragikomické osudy jednoduchých ľudí, inšpirované konkrétnymi osobami a udalosťami. Títo na pozadí komických aj tragických dobových situácií sa boria so životom a v závere hry – na začiatku 50. rokov – snívajú veľký a naivný sen o tom, že raz bude celkom inak a lepšie. Hra mala premiéru 30. novembra minulého roku, jej režisérom je Juraj Nvota. Radošincom je jedno, či hrajú na domovskej scéne alebo v cirkusovom šapito, ako je tomu na tomto festivale. Vďační diváci nešetrili dlane počas inscenácie ani pri záverečnej klaňačke. Priamo na javisku odmenila Akadémia humoru súbor a jeho šéfa Stanislava Štepku unikátnou plaketou 50 Radošinských.

Už v prvý deň festivalu (29.8.) uviedli Radošinci v Kremnici inscenáciu Jááánošííík po tristo alebo Štedrý jánošíkovský večer. Premiéru mala 17. marca tohto roku v Liptovskom Mikuláši, kde pred tristo rokmi, 17. marca 1713 popravili Juraja Jánošíka. „Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky, tak sme do nej vstúpili tretíkrát,“ povedal Štepka v úvode prestavenia.

Inscenácia Jááánošííík mala prvú premiéru 14. novembra 1970 v Radošine a dosiahla 501 repríz. V roku 1983 vydalo slovenské vydavateľstvo OPUS inscenáciu na dvoch LP platniach, bola nahrávkou predstavenia na vysokoškolskom internáte v bratislavskej Mlynskej doline na jeseň 1982. Na javisko divadla sa inscenácia vrátila 14. novembra 2000 pod názvom Jááánošííík po tridsiatich rokoch a dosiahla ďalších 237 repríz. Nový Jánošík sa medzi Radošincov vrátil v marci už tretíkrát, tentoraz po tristo rokoch. Ani netreba dodávať, že za výkon boli odmenení dlhotrvajúcim potleskom.

Stáli návštevníci si už tento festival bez Radošincov nevedia predstaviť. „Závisí to od organizátorov, ale bol by som veľmi nerád, keby som sa dozvedel, že nás nepozvú, pretože je tu ohromne fajn a presne tí diváci, pre ktorých píšem alebo s ktorými sa večer rozprávam v divadle,“ uviedol po predstavení pre TASR Stanislav Štepka.

Radošinci oslávia v decembri 50 rokov od uvedenia prvej premiéry. Patrí sa osláviť s divákmi a fanúšikmi, ktorých majú po celom Slovensku. „Už sme v lete začali obchádzať Slovensko, nazvali sme to Letné rande s RND a chodili sme po amfiteátroch, čo sme predtým nikdy nerobili. Teraz chystáme druhý diel, Sčista-jasna, práve sme začali skúšky, a chystáme aj ďalšie prekvapenia v súvislosti s výročím nášho divadla,“ dodal pre TASR Štepka.

Na svoje si dnes popoludní prišli aj deti. Bratislavské Divadlo ZkuFraVon sa predstavilo interaktívnou rozprávkou Ako išlo vajce na vandrovku. Hlavnou rekvizitou hereckej dvojice Andrej Šoltés a Martin Meľo je kufor, ktorý naplnili divadlom. Naivní divadlo Liberec uviedlo moderné spracovanie klasickej českej rozprávky o neposlušnom Budulínkovi. Ten sa dostane do zložitej situácie, pretože napriek varovaniu starých rodičov vpustí dnu falošnú líšku, ktorá ho unesie do svojej nory. Starí rodičia za pomoci horára ho samozrejme vyslobodia. Obe divadlá sú nominované na ocenenie Zlatý gunár v kategórii Produkcie pre deti a mládež.