Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Radostný i bolestný život Rusínov približuje nová publikácia

Rusíni ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Vyše 120 čierno-bielych fotografií, ktoré vznikali niekoľko desaťročí, zachytáva život tejto národnostnej menšiny na severovýchode Slovenska, ako aj na území Poľska.

Humenné 31. mája (TASR) - V priestoroch Vihorlatskej knižnice v Humennom uviedli dnes do života knižnú publikáciu Rusíni autorov Tomáša Leňa a Jozefa Ondzika. Vyše 120 čierno-bielych fotografií, ktoré vznikali niekoľko desaťročí, zachytáva život tejto národnostnej menšiny na severovýchode Slovenska, ako aj na území Poľska.

"Tento projekt nebol spočiatku o Rusínoch, skôr o vysídľovaní obcí v okolí Starínskej priehrady," poznamenal Ondzik na margo viacerých fotografií v knihe, ktoré zhotovil ešte na začiatku 80. rokov minulého storočia. Ako dodal, jeho kroky smerovali v tomto období do chotárov dedín, ktoré čakal v dôsledku výstavby spomínanej vodárenskej nádrže definitívny zánik. "Bolo to vtedy o intenzívnych pocitoch ľudí, ktorí neradi opúšťali svoje domovy. Mladí s tým nemali až taký problém, no pre starších to bol veľký zásah do ich života."

Ako ďalej uviedol, spolu s Tomášom Leňom sa do regiónu v blízkosti vodárenskej nádrže o niekoľko rokov vrátili. "Rozhodli sme sa pokračovať vo fotení tejto oblasti s dôrazom na Rusínov, ktorí tu majú nádherné drevené cerkve, stále živé zvyky hlavne v období Vianoc, ale aj problémy spojené s nezamestnanosťou či veľkým vysťahovalectvom mladých ľudí," priblížil Ondzik.

"Dovolím si tvrdiť, že sme v našej fotografickej publikácii zachytili veci, ktoré už nikdy neuvidíme. Kniha ale nie je iba historická, sme predovšetkým fotografi, zdokumentovali sme preto hlavne spôsob života Rusínov, ako veci emociálne prežívajú, ako smútia, plačú, tešia sa, teda ich život v jeho komplexnosti," doplnil Ondzikove slová Leňo s tým, že medzi desiatkami záberov nechýbajú napríklad zakáľačky, práce na poli, ale aj svadby či pohreby.

Tu bude player


"Myslím si, že vznikla zaujímavá kniha, kde sa fotografia naplno uplatňuje," uviedol dnes počas jej krstu v priestoroch Vihorlatskej knižnice Aurel Hrabušický, kurátor fotografickej zbierky Slovenskej národnej galérie. Ako dodal, vyše 120 fotografií použitých v spomínanej publikácií vyberali jej autori z viac ako 3000 záberov, ktoré mapovali život Rusínov na severovýchode Slovenska takmer 30 rokov.