Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Rebeli a Dramaťák vydali ďalšie CD albumy

Čaj o piatej Foto: Jozef Černek

Rebeli a Dramaťák vydali ďalšie CD albumy a v lete pricestujú za divákmi zadarmo.

Komárno 30. januára (OTS) - Slovenskí rebeli a Dramatický krúžok Gymnázia Ľ. J Šuleka v Komárne plánujú na leto 2018 vycestovať za divákmi a to úplne zadarmo. Podarilo sa im získať sponzora, ktorý im uhradí cestovné náklady na nevyhnutnú techniku, ale aj na autobus s päťdesiatkou účinkujúcich.

Folklórom inšpirovaný súbor Slovenskí rebeli minulý rok oslávil 5. výročie svojho vzniku. Pôvodne v súbore začínalo len pár tínedžerov, nadšencov folklóru, väčšinou z Dramaťáku, ktorý v tom čase už mal osem rokov. Na výročnom programe sa dnes podieľa bez mála päťdesiatka ľudí. Program nazvali Na rováš! Okrem tancov z rôznych regiónov Slovenska, divákom vo veselom príbehu o richtárovi, čo nevedel dcéru vydať, predstavujú aj inú rozmanitosť našich tradícií. Modlitby, ľudové „povedačky“, ale aj archaické nadávky. V programe divák môže počuť aj známeho slovenského herca Lukáša Latináka, ktorý Rebelom nahovoril sprievodné slovo. Aktuálne sa súboristi pripravujú na prezentáciu našej kultúry na svetovom festivale v Turecku. V lete by však radi navštívili aj mestá a obce v Nitrianskom kraji. Podporovateľov súboru ich program zaujal natoľko, že sú ochotní uhradiť aj náklady na cestu za divákmi. „My hráme vždy zadarmo, takže organizátor musel zabezpečiť len divadelnú sálu, techniku a dopravu. Teraz máme to šťastie, že aj dopravu máme vyriešenú. Takže ak má obec nejaký kulturáčik, radi prídeme,“ vysvetľuje Janka Pipíšková, ktorá obom súborom zabezpečuje produkciu predstavení. Rebelom práve vychádza album, živá nahrávka ich predstavenia Život, na ktorej sa podieľal aj Robo Roth.
Na rováš!
Foto: Ethey Katz Photography

Práve v týchto dňoch vychádza album aj Dramatickému krúžku. Ide o skladby z muzikálu Čaj o piatej. Príbeh muzikálu je inšpirovaný skutočnými príbehmi starých rodičov členov krúžku. Odohráva sa v kaviarni na podujatí Čaj o piatej. Keďže sa príbeh jemne dotýka udalostí z augusta 1968, Dramaťák pri tejto príležitosti plánuje turné s muzikálom.

„Ak všetko pôjde tak, ako dúfame, pokúsime sa v auguste o veľkolepú vec. Radi by sme odohrali počas letného víkendu štyri naše predstavenia v amfiteátri. Život a Na rováš! v podaní Rebelov a muzikály Čaj o piatej a Popolušku v podaní Dramaťáku,“ vysvetľuje Pipíšková. Ide o mimoriadne náročný projekt, pretože každé jedno predstavenie má veľkú výpravu, kulisy a najmä veľká časť účinkujúcich je nejak angažovaná v každom projekte. „Ak sa to ale aspoň trochu podarí, bude to pre divákov ozajstný zážitok,“ dodáva Jozef Černek, režisér predstavení.