Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rekonštrukciu Krásnej Hôrky odsúvajú odvolania neúspešného uchádzača

Krásna Hôrka Foto: TASR/František Iván

Štart stavebných prác sa tak môže opäť odložiť až na 30 dní, ktoré má Úrad pre verejné obstarávanie na to, aby o jeho odvolaní rozhodol.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Hoci je Slovenské národné múzeum (SNM) už od augusta pripravené na zastrešenie požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka, stále s ním nemohlo začať. TASR dnes na to upozornil Artur Šturmankin zo SNM.

Dôvodom je odvolanie neúspešného uchádzača z verejného obstarávania na sanáciu hradu. Tomu sa nepozdávalo rozhodnutie výberovej komisie a preto v pondelok (24.9.) požiadal o prešetrenie postupu Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Tým sa však môže štart stavebných prác opäť odložiť až na 30 dní, ktoré má úrad na to, aby o jeho odvolaní rozhodol.

Šturmankin poukázal, že pracovníci SNM pripravili súťažné podmienky v čo najkratšom čase, a to na základe pamiatkarmi schváleného projektu. "V rekordne krátkom čase od doručenia záväzných rozhodnutí boli pripravené podklady na verejné obstarávanie a už 11. júla 2012 sme rozoslali výzvy na rokovanie s uchádzačmi, ktorých vybrala odborná komisia. Jedným z kritérií bola aj skúsenosť s obnovou obdobnej národnej kultúrnej pamiatky," priblížil.

Ide už o druhé odvolanie neúspešného uchádzača na ÚVO. Prvý tak urobil 10. septembra.

Hrad Krásna Hôrka bol poškodený pri požiari 10. marca 2012. Ten vznikol v dôsledku neopatrného zaobchádzania so zápalkami, keď sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu hradného kopca. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.