Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Relikvie dona Bosca prichádzajú na Slovensko

Foto: saleziani.sk

Udalosť je súčasťou príprav na 200. výročie narodenia svätca.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Po štyroch rokoch putovania po Južnej, Strednej a Severnej Amerike, Afrike, Ázii a viacerých krajín Európy privezú na Slovensko relikvie zakladateľa saleziánov dona Bosca. Stane sa tak vo štvrtok 11. apríla v podvečerných hodinách, kedy slovenská saleziánska rodina prevezme na slovensko-ukrajinskej hranici relikvie tohto talianskeho svätca. Prvou zastávkou na ceste po Slovensku budú Michalovce.

Táto významná udalosť je súčasťou príprav na 200. výročie narodenia svätca (1815-2015). "Don Bosco sa celý život venoval výchove chudobných a opustených chlapcov, svoju výchovnú prácu postavil na preventívnom systéme, ktorého hlavnými piliermi sú nábožnosť, rozum a láskavosť. Presklená urna s relikviami začala svoju púť v apríli 2009 a do roku 2015 navštívi viac ako 130 krajín po celom svete. Konštrukcia je vyrobená zo železa, hliníka a skla. Spolu s vozíkom váži 450 kilogramov a meria skoro dva metre. Relikvie dona Bosca budú mať v slovenských mestách 22 zastávok, poslednou bude 30. apríla kostol saleziánov na Miletičovej ulici v Bratislave. Relikvie svätca potom odovzdajú na púť do Slovinska," uviedol dnes pre TASR Peter Novák z rehole Saleziánov dona Bosco v Bratislave.

Na Slovensku pôsobí rehoľa saleziánov od roku 1924. Svojím poslaním sa zameriava na komplexnú výchovu mladého človeka. Saleziáni ponúkajú sprevádzanie a výchovu prostredníctvom záujmových krúžkov, výletov, táborov, hier, športu, spoločenských a kultúrnych podujatí. Nemenej dôležitým poslaním je ponúknutie kresťanských hodnôt, dôvery, priestoru a času mladému človeku. V slovenskej provincii pôsobí v súčasnosti 217 spolubratov, z toho 179 kňazov v 22 mestách a saleziánskych strediskách. Saleziáni pracujú ako vychovávatelia a pedagógovia aj vo viacerých školách, v internátoch, ústavoch pre mladistvých i ako správcovia vo farnostiach. Sú najpočetnejšou mužskou rehoľou na Slovensku.