Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Remo sa v kameramanskej masterclass zameria na dokumentárne situácie

Na snímke režisér a kameraman Miro Remo počas tlačovej konferencie k filmu Láska pod kapotou 2. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zameriam sa na to, ako točiť dokumentárne situácie a pritom dodržať vizuálnu formu, a tiež na to, ako točiť s reálnymi ľuďmi, uviedol autor celovečerných dokumentov.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Asociácia slovenských kameramanov (ASK) pripravuje druhú tohtoročnú masterclass. Majstrovská lekia kameramana a režiséra Mira Rema (ASK) sa zameria na dokumentárne situácie a vizuálnu formu. "Na Slovensko pricestujú aj dvaja hlavní predstavitelia jeho nového filmu Láska pod kapotou, ktorý len pred pár dňami úspešne odpremiéroval," TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Masterclass sa uskutoční v rámci Medzinárodného filmového festivalu Cinematik 18. septembra v priestoroch piešťanskej Elektrárne.

"Zameriam sa na to, ako točiť dokumentárne situácie a pritom dodržať vizuálnu formu, a tiež na to, ako točiť s reálnymi ľuďmi, čo je potrebné rešpektovať, ako postupovať pri zaznamenávaní autentickej reality," uviedol Remo, autor výrazných celovečerných dokumentov Comeback (2014), Cooltúra (2016), Richard Müller: Nespoznaný (2016).

"Obdivujem najmä ako počas dlhotrvajúcich natáčaní dokumentov vie krásne udržať obrazovú jednotu. Jeho vkus nájsť zaujímavých respondentov a režijná práca s nimi, to je pre mňa Mirova doména," z
hodnotil kameraman, prezident ASK Lukáš Teren, ktorý bude masterclass viesť. "Budeme mať dve kamery od spoločnosti Canon. Jednu z vlajkových lodí, špeciálne pre dokumentárny film, EOS C300 mark III EF. Druhú, novinku, menšiu a ľahšiu, C70, ideálnu pre jednočlennú posádku ako to robí občas aj Miro Remo. C70 má aj najmodernejší autofocus, ktorý dokonale rozpoznáva ľudskú tvár. Tým dáva režisérovi s kamerou voľnosť venovať sa plne hereckej akcii," spresnil Teren.

Masterclass sa uskutoční pre prihlásených návštevníkov festivalu, neskôr bude k dispozícii aj online.