Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Replika korunovačných šiat Sissi: Autorky ich tvorili sedem týždňov

Na snímke replika korunovačných šiat z roku 1867 cisárovnej Alžbety Bavorskej zvanej Sissi v Tatranskej Lomnici v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR Adriána Hudecová

Charakteristickým prvkom korunovačného odevu je veľkorysá vlečka.

Vysoké Tatry 18. decembra (TASR) - Repliku korunovačných šiat z roku 1867 cisárovnej Alžbety Bavorskej zvanej Sissi ušili za rekordných sedem týždňov. Ich autorkami sú Tereza Tomašovičová a Jana Šílová. Na sukňu použili satén s dĺžkou 14 metrov, 8,5 metra čipky a vlečka má 3,2 metra. Tomašovičová pri prezentácii šiat cez víkend vo Vysokých Tatrách uviedla, že samotnej konštrukcii strihov, následnému šitiu a "fittingu" predchádzalo podrobné štúdium dochovaných odevov a módnych listov, návšteva zahraničných múzeí i depozitárov.

Autorky veria, že replika prinesie na Slovensko krásu zašlých čias a závan monarchie v jej veľkoleposti. Róbu odprezentovali v rámci módnej prehliadky dobových šiat ženských historických postáv cez víkend vo Vysokých Tatrách. Korunovačný komplet sa stane súčasťou zbierkového fondu jedného z hotelov v Tatranskej Lomnici.

Na snímke replika korunovačných šiat z roku 1867 cisárovnej Alžbety Bavorskej zvanej Sissi v Tatranskej Lomnici v sobotu 17. decembra 2022.
Foto: TASR Adriána Hudecová


Keďže sa originálny korunovačný komplet nezachoval, autorky vychádzali predovšetkým z jeho početných dobových vyobrazení a z existujúcej oficiálnej rekonštrukcie, ktorá je vystavená v cisárovninom múzeu v Hofburgu vo Viedni. "Dôležité bolo získať adekvátny materiál použitý na výrobu jednotlivých súčastí, ktorý by mal farbu, štruktúru a zloženie, korešpondujúce so zvolenou predlohou," objasnila Tomašovičová. Pre zachovanie čo najväčšej autenticity sa autorky rozhodli vyhotoviť všetky vrstvy, vytvárajúce charakteristickú siluetu druhej polovice 19. storočia, zapracovať všetky viditeľné dekoratívne prvky a na záver komplet doplniť adekvátnym účesom, šperkami a doplnkami.

Na objemnú sukňu maslovej farby zvolili autorky hodvábny satén vysokej gramáže s jemným leskom, spodná časť je zdobená čipkou. Charakteristickým prvkom korunovačného odevu je veľkorysá vlečka. Živôtik bol vystrihnutý podľa dobových strihov z roku 1864 a obrazovej predlohy, autorky vychádzali z autentických olejomalieb, zobrazujúcich korunováciu cisárskeho páru. "Šaty sú veľmi pohodlné, cítim sa v nich naozaj skvele, boli ušité priamo na mňa. Sissi je obľúbená historická postava mojej mamy, takže som rada využila príležitosť ich takto odprezentovať," priblížila modelka Andrea Šilhárová.