Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

REPORTÁŽ: 4 milióny v múzeu – čo sme nadobudli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Turanovič

Slovenské národné múzeum spravuje poklady minulosti pre budúce generácie. Počas svojej existencie ich zhromaždilo viac ako štyri milióny.

Bratislava 18. februára (TABLET.TV) - Výstavou 4 milióny v múzeu / Čo sme nadobudli SNM sprístupní unikátne exponáty, napríklad Justovu zbierku, Poklad z bratislavského hradného vrchu, nálezy kostrových pozostatkov Keltov z 1.storočia n. l. z nedávneho archeologického výskumu na Bratislavskom hrade.

Pozoruhodný je aj výber z pokladu stredovekých mincí zo Svätého Jura, bula pápežská z 15. storočia získaná výskumom Spišského hradu či Priamiho plán opevnenia Hradu Červený Kameň. K najcennejším akvizíciám SNM od roku 2000 patria diela špičkovej slovenskej gotiky tzv. Anjeli svetlonosi a rovnako plastika Únos Európy z viedenskej porcelánky.

Návštevníci výstavy 4 milióny v múzeu uvidia i staroegyptskú mumifikovanú ruku zo zbierok Kráľovského katolíckeho gymnázia v Bratislave, ale aj Meteorit Košice s hmotnosťou 2 167,4 gramov – najväčší úlomok z meteoru, ktorý v roku 2010 zažiaril na nočnej oblohe nad strednou Európou a potom dopadol do okolia Košíc.
Preparáty veľkých mačkovitých šeliem, ktoré sú bezprostredne ohrozené vyhynutím, sa dostali do SNM zo zoologických záhrad po uhynutí zvierat. Štvormilióntym kusom v zbierkovom fonde Slovenského národného múzea je Lev kráľovský z bojnickej ZOO. Príďte sa presvedčiť, či má naozaj ružovú hrivu, tak ako na plagáte k výstave.

Výstava 4 milióny v múzeu / Čo sme nadobudli bude prístupná verejnosti od 19. 2. 2016 – 16. 10. 2016 v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave.