Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Režisér a dramatik E. Kudláč sa prvýkrát predstaví brnianskemu publiku

Na snímke režisér Eduard Kudláč počas tlačovej konferencie k predstaveniu novej hry Čaj a apokalypsa v Slovenskom národnom divadle (SND) 23. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Divadelná novinka sa pokúsi dať divákom aj odpoveď na to, či je možné prekonať svoj pôvod.

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovenský divadelný režisér a dramatik Eduard Kudláč sa po prvý raz predstaví brnianskemu publiku. HaDivadlo v Brne uvedie 24. februára premiéru jeho inscenácie Požár v šťastném Rakousku. Ide o adaptáciu románu Felix Austria (2014) oceňovanej ukrajinskej autorky Sofije Andruchovič, ktorú pripravil Kudláč v spolupráci s Ivou Klestilovou.

"Voľná adaptácia románu Felix Austria sleduje motív presakujúcej toxicity nielen vo vzťahu medzi hrdinkami zrastenými k sebe ako stromy. Spoločnosť v obraze minulosti je farbistá a emocionálne k sebe priľnavá. Neexistuje však návod ako udržať zdieľanú koexistenciu. Ako neuplatňovať moc?" približuje inscenáciu dramaturg Matěj Nytra.

Divadelná novinka sa pokúsi dať divákom aj odpoveď na to, či je možné prekonať svoj pôvod. Zavedie ich do mestečka Stanislavov v období Rakúsko-Uhorska a predstaví príbeh dvoch žien, panej a služobnej. "Príbeh takmer sesterského vzťahu ukrajinskej slúžky Stefanie a dedičky rodinného sídla Adely z poľsko-nemeckej rodiny," avizuje HaDivadlo. Vo svojej 48. sezóne nazvanej Blízkosť, sa týmto výberom snaží prehlbovať a rozvíjať vzťahy medzi českou a slovenskou kultúrou.

Aktuálne pôsobenie Eduarda Kudláča v HaDivadle doplní jeho masterclass v sprievodnom programe divadla, a tiež hosťovanie inscenácie z jeho domovského Mestského divadla Žilina. Titul s názvom Niekto príde, ktorý vznikol podľa drámy nórskeho autora Jona Fosseho si môže publikum v Brne pozrieť 8. februára. "Predstaveniu bude predchádzať autorský úvod a nasledovať beseda s tvorcami," avizuje HaDivadlo, ktoré sa naopak 13. marca predstaví slovenským divákom v Žiline s inscenáciou Naši.

Spolupráca divadiel je tiež obzretím sa na česko-slovenskú kultúrnu blízkosť 30 rokov po rozdelení štátov.