Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Režisér Barabáš vystavuje fotografie a filmy zo siedmich kontinentov

Slovenský režisér a cestovateľ Pavol Barabáš Foto: TASR

Na výstave Pavla Barabáša Dialóg s planétou budú môcť návštevníci obdivovať aj nové fotografie z jeho tohtoročnej expedície v Namíbii.

Žiar nad Hronom 1. októbra (TASR) - Na výstave režiséra dokumentárnych filmov Pavla Barabáša s názvom Dialóg s planétou si návštevníci budú môcť pozrieť artefakty, fotografie a filmy zo siedmich kontinentov.

"Na výstave, ktorá potrvá od 2. do 14. októbra, budú môcť návštevníci obdivovať aj nové fotografie z tohtoročnej expedície Pavla Barabáša - príslušníkov kmeňa Himbov z Namíbie," priblížila výstavu Lenka Nitrayová z Mestského kultúrneho centra (MsKC) v Žiari nad Hronom.

Spomedzi výstavných artefaktov ide aj o vzácne budhistické modlitebné knihy z kráľovstva Mustang, hlinené tanieriky z pier žien etiópskeho kmeňa Mursi, rôzne druhy novoguinejských oštepov, či dokonca vysušenú húsenicu – pokrm afrických pygmejov.

"V súčasnosti už ide o úspešnú výstavu, ktorej premiéra sa uskutočnila v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi minulý rok. V tomto roku putovala výstava do Mestského kultúrneho strediska v Novom meste nad Váhom. Ďalšou inštitúciou, prezentujúcou autorskú výstavu, je Mestské kultúrne centrum Žiar nad Hronom," doplnila Nitrayová.

Sprievodným podujatím výstavy bude premietanie dokumentárnych filmov Pavla Barabáša. Premietanie je naplánované na sobotu 6. októbra a uskutoční sa v kinosále MsKC.

Pavol Barabáš je známy ako autor širokej škály horských a dobrodružných filmov. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Priťahujú ho územia tibetského budhizmu, prírodní ľudia ukrytí hlboko v neprebádanej džungli. Nakrúcal splavy divokých riek i horské výstupy na najvyššie pohoria kontinentov. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi.