Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Režisér filmu Parazit bude predsedom poroty na festivale v Benátkach

Juhokórejský režisér Pong Čun-ho, foto z archívu. Foto: TASR

Prestížny filmový festival sa má konať 1. - 11. septembra 2021.

Rím 15. januára (TASR) - Juhokórejský režisér Pong Čun-ho, ktorého film Parazit získal vlani sošku Oscara za najlepší film, bol v piatok vymenovaný za predsedu poroty Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach v roku 2021. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Som pripravený obdivovať a tlieskať všetkým veľkým filmom, vybratým na festival. Som plný čistej nádeje a nadšenia," uviedol režisér Pong Čun-ho (v angličtine písaný Bong Joon-ho) vo vyhlásení, ktoré zverejnili organizátori festivalu.

Riaditeľ festivalu Alberto Barbera povedal, že Pong bude prvým juhokórejským predsedom poroty, a vzdal mu poctu ako "jednému z najrýdzejších a najoriginálnejších hlasov vo svetovej kinematografii".
Juhokórejský režisér Pong Čun-ho pózuje so Zlatou palmou, ktorú získal za drámu Parazit na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Cannes 25. mája 2019.
Foto: FOTO TASR/AP

Parazit, temná komédia o priepasti medzi bohatými a chudobnými, sa zapísal do dejín ako prvá snímka, ktorá získala Oscara za najlepší film, teda hlavnú cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, hoci nie je nakrútená v angličtine.

Takisto jej udelili tri ďalšie sošky Oscarov, za najlepšiu réžiu, najlepší cudzojazyčný film a najlepší pôvodný scenár.

Filmový festival v Benátkach patrí k najprestížnejším na svete, popri festivale v Cannes a Berlíne, a je aj najstarší. Jeho 78. ročník sa má konať 1.-11. septembra 2021.