Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Režisér György: Cenu z festivalu o ochrane detí vnímam s pokorou

Snímka z filmu Dotýkání. Foto: Youtube/ Dominik György

Cenu za najlepší film festivalu odovzdal Györgymu slovenský veľvyslanec vo Francúzsku Igor Slobodník na ceremónii na pôde slovenského veľvyslanectva v Paríži.

Bratislava/Paríž 13. januára (TASR) - Slovenský filmový režisér a scenárista Dominik György si mimoriadne váži ocenenie, ktoré získal na minuloročnom francúzskom festivale filmov o ochrane detí International Children Care Film za film Dotýkání. Režisér to pre TASR uviedol vo štvrtok.

"Toto ocenenie vnímam s veľkou pokorou ako zadosťučinenie za roky práce v oblasti kinematografie a takisto ochrany detí, na ktorej účel tento film slúži od svojho vzniku. Je mi veľkou cťou, že som na tomto festivale mohol byť čestným reprezentantom slovenskej kinematografie," uviedol György.

Cenu za najlepší film festivalu odovzdal Györgymu slovenský veľvyslanec vo Francúzsku Igor Slobodník na ceremónii na pôde slovenského veľvyslanectva v Paríži.

Dej filmovej drámy Dotýkání sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia v Československu a sústreďuje sa na kontroverznú a tabuizovanú tému súrodeneckého incestu. Protagonistami sú dvaja bratia a ich vzájomné sexuálne sebaobjavovanie v ranom veku.



Slovenský režisér uviedol, že na ocenení si najviac váži jeho "odkaz a posolstvo, ktoré nesie, a to je ochrana detí a ich duševného zdravia v čase dospievania a prvých sexuálnych skúseností".

"Som nesmierne rád, že svet a spoločnosť sa začali otvárať po dlhých desaťročiach – ak nie stáročiach ticha – mnohým tabuizovaným spoločenským témam," uviedol György.

Dominik György pochádza z Veľkého Krtíša, réžiu vyštudoval na Akadémii múzických umení v Prahe. Jeho filmy v roku 2021 premietali na vyše dvadsiatich medzinárodných filmových festivaloch po celkom svete – napríklad v Taliansku, Japonsku, či Spojených štátoch –, pričom na mnohých z nich získal aj ocenenia.