Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Režisér úspešnej snímky Domáca opatera dokrútil Havla

Ilustračné foto. Foto: TASR

Príbeh filmu je rámcovaný augustom 1968 a novembrom 1989, dejiny sú ale iba pozadím vzťahov hlavných postáv a ich osobného života, niekedy divokého a nečakaného.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Na konci novembra sa skončilo niekoľkomesačné natáčanie filmu Havel inšpirovaného disidentským obdobím dramatika, spisovateľa a bojovníka za slobodu Václava Havla. "Štátnika Havla a prezidentský portrét nečakajte," odkazuje divákom režisér Slávek Horák, ktorý sa vďaka svojej predchádzajúcej snímke Domáca opatera dostal do výberu časopisu Variety "10 Directors to Watch". "Náš film je o tom, čo sa dialo predtým, o menej známej etape a menej opísanom živote. Je to dráma, ale je tam toľko vtipných a absurdných situácií, že sa často prelína s komédiou," opisuje režisér, ktorý je spoločne s Rudolfom Suchánkom aj autorom scenára.

Filmárov čaká ešte denné dotočenie jednej scény, ale inak je snímka kompletne natočená. "A máme už dokonca aj prvý hrubý strih," doplnil Horák.

Nakrúcanie sa začalo v auguste, film vznikal prevažne v Prahe v Ruzyňskej väznici, tvorcovia využili aj pivovar Tupadly alebo Dolní Kalnú v Podkrkonoší. Legendárny Hrádeček zastúpila podkrkonošská chalupa v Chotěviciach.

Príbeh filmu je rámcovaný augustom 1968 a novembrom 1989, dejiny sú ale iba pozadím vzťahov hlavných postáv a ich osobného života, niekedy divokého a nečakaného. Počas filmu sa mení postava aj vzhľad Václava Havla v podaní Viktora Dvořáka, od ľahkovážneho a úspešného dramatika zo 60. rokov cez bojovníka za ľudské práva v 70. rokoch, až po väzňa a potom aj vodcovskú osobnosť Nežnej revolúcie. "Podobne sa mení aj štýl filmu, čiernobielo natočené 60. roky prejdú do farby 70. rokov a potom do štýlu 80. rokov," avizujú tvorcovia.

Predstaviteľ Havla Viktor Dvořák si pre túto úlohu nechal narásť dlhšie vlasy. "Musím ale povedať, že už to potom na mňa bolo priveľa, obzvlášť keď sa k tomu pridalo letné počasie, začali sme totiž točiť v auguste. Ďakujem Václavovi Havlovi, že šiel pre svoje presvedčenie do väzenia a ja som sa preto musel nechať ostrihať," komentoval položartom herec. Nevyhnutnou rekvizitou pre väčšinu postáv sa stala cigareta, čo bola pre Dvořáka ďalšia veľká skúška: "Som odnaučený fajčiar a celkový počet vyfajčených cigariet počas natáčania bol asi desivý. Pamätám si na dva dni, keď sa mi ušli silne fajčiarske scény, a trúfam si povedať, že som si vtedy za deň zapálil asi päťdesiat cigariet, možno aj viac."

Ohniskom filmu je silný a súčasne netradičný vzťah Václava Havla a jeho ženy Olgy, ktorú hrá Anna Geislerová. Herečka priznala, že to bola pre ňu výnimočná úloha: "Je to iné, keď hráte skutočného človeka, navyše človeka, ktorého si vážite. Olga je žena, ku ktorej cítim obrovskú úctu, a potom tu zrazu stojím v župane s cigaretkou v ruke. Bolo to zvláštne a mala som z toho trochu husiu kožu."

V ďalších postavách sa predstavia Martin Hofmann, Bára Seidlová, Stanislav Majer alebo Jiří Bartoška.

Ako informovala TASR Stanislava Borská z distribučnej spoločnosti Bontonfilm, snímka Havel príde do slovenských kín v lete 2020.