Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Režisér V. Morávek prenáša divadlo na filmové plátno

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film tematizuje legendárnu divadelnú inscenáciu Balada pre banditu, ktorú v 70. rokoch 20. storočia uvádzalo s veľkým úspechom brnianske Divadlo Husa na provázku.

Bratislava 16. marca (TASR) – Režisér Vladimír Morávek prenáša divadlo na filmové plátno, jeho celovečerná hraná báseň Banditi pre Baladu vstupuje po štvrtkovej premiére na Febiofeste do slovenských kín. Film tematizuje legendárnu divadelnú inscenáciu Balada pre banditu, ktorú v 70. rokoch 20. storočia uvádzalo s veľkým úspechom brnianske Divadlo Husa na provázku. Vo filme je náročné rozpoznať, čo je realita a čo inscenovaná realita. Podľa režiséra v ňom ide aj o to, aké je milovať niečo, čo strácame.

"Som veľmi rád, že prekrásne literárno-hudobné filmové dielo opäť našlo svoje spracovanie a rovnako ako diváci som zvedavý na jeho novú filmovú verziu," hovorí herec Martin Huba. Okrem neho sa na vzniku koprodukčnej česko-slovenskej snímky podieľalo viacero slovenských tvorcov.

Morávek pri tvorbe filmu vychádzal z vlastného zážitku cesty s Juhočeskou filharmóniou do ukrajinskej Koločavy, kde mali zahrať slávny koncert z Balady pre banditu. Stalo sa pritom nemálo malých katastrof a režisér si ich zapisoval. Vo filme zrkadlí tento reálny zážitok, ktorý bol podľa neho vtipný, dojemný a katarzný.

Balada pre banditu je lyrickou adaptáciou románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj lúpežník. Šuhaj bol skutočnou postavou, zahynul v roku 1921. Látku viackrát spracovali filmári aj divadelníci. Najslávnejšia je inscenácia dramatika Milana Uhdeho a hudobného skladateľa Miloša Štědroňa v brnianskom Divadle Husa na provázku zo 70. rokov 20. storočia, hlavné postavy hrali Miroslav Donutil a Iva Bittová. Film je voľnou variáciou inscenácie. Inscenácia sa vrátila na javisko v roku 2005, keď sa Vladimír Morávek stal umeleckým šéfom divadla.

Film nakrúcali v Brne a na Zakarpatskej Ukrajine, ktorá bola kedysi súčasťou Československa. Práve tam bol lúpežník Nikola Šuhaj slávnym mužom a podľa režiséra Morávka je obdiv k osudu zakarpatských Ukrajincov hlavným motívom filmu. Hrajú v ňom Jan Zadražil, Tereza Marečková, Martin Huba, Norbert Lichý, Eva Vrbková, Attila Mokos, Boleslav Polívka, Dominik Teleky, Peter Oszlík, Anna Čonková, Miroslav Donutil.

Štvrtková premiéra snímky Banditi pre Baladu na 30. ročníku Febiofestu je zároveň distribučnou premiérou filmu, do slovenských kín ho od 16. marca prináša spoločnosť Filmtopia.