Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Režisérka T. Nvotová nakrúca nový film Otec

Tereza Nvotová, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Film má poukázať na to, že každoročne na celom svete zomrú desiatky detí presne týmto spôsobom.

Bratislava 16. januára (TASR) - Slovenská režisérka Tereza Nvotová nakrúca v Bratislave nový film Otec. Nakrúcanie slovensko-česko-poľskej snímky odštartovali prvou klapkou 12. januára. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami, v hlavných úlohách sa predstavia Milan Ondrík a Dominika Morávková. TASR o tom informovala producentka Veronika Paštéková.

Spresňuje, že Otec je príbeh muža, ktorý má všetko - milujúcu rodinu, vlastnú firmu, až do jedného horúceho dňa, keď zistí, že jeho malá dcéra, ktorú ráno odviezol do škôlky, je v skutočnosti zamknutá na zadnom sedadle jeho auta.

Film má poukázať na to, že každoročne na celom svete zomrú desiatky detí presne týmto spôsobom. Fakty sú často rovnaké - milujúci rodič zmätený zmenou svojej každodennej rutiny zabudne svoje dieťa v aute. "Odborníci tento jav nazývajú ´syndróm zabudnutého dieťaťa´ a asi neexistuje ľudské zlyhanie, ktoré by nás tak zásadne konfrontovalo s pohľadom na zločin a trest, na spravodlivosť a zľutovanie," poznamenáva Paštéková.

Nvotová k novému filmu uviedla, že keď prvýkrát počula o týchto prípadoch, myslela si, že niečo tak tragické sa nedá nakrútiť. "Zároveň som to však nevedela dostať z hlavy. Stále som myslela na to, ako sa to mohlo stať. Na ten úplne bežný deň, ktorý sa zmení v nočnú moru. A potom mi napadlo urobiť to úplne inak. Nerozprávať to tak, ako je vo filmoch bežné, nestrihať, ale v kontinuálnom zábere vojsť do hlavnej postavy otca, a prežiť to spolu s ním. Chcem tak diváka vyviezť z normy a dať mu zážitok, ktorý mu možno otvorí srdce," dodáva režisérka.

Producentka vysvetľuje, že v celom filme bude len desať dlhých záberov a tak si nakrúcanie vyžaduje precíznu technickú prípravu a nácvik každého záberu. "Pre túto nekonvenčnú prácu sme si vybrali Adama Suzina, poľského kameramana, ktorý nakrútil Hot and Cold (r. Marta Prus), 30-minútový film na jeden záber," dodala Paštéková.

Majoritným producentom snímky je slovenská spoločnosť DANAE Production (SK), koprodukční partneri sú český moloko film (CZ) a poľská spoločnosť Lava Films.

Prvá časť nakrúcania prebehne v januári a druhá v júli v Bratislave. Premiéru naplánovali na koniec roka 2025.