Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Rezort kultúry bude mať v roku 2022 na výdavky vyše 425,5 milióna eur

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR Martin Baumann

Predpokladané výdavky verejnoprávnych inštitúcií sa rozpočtujú na úrovni viac ako 161 miliónov eur.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo v roku 2022 na výdavky disponovať sumou na úrovni takmer 425,5 milióna eur, čo je približne o 33 miliónov eur viac ako bolo rozpočtované na aktuálny rok. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Ministerstvo financií (MF) ako predkladateľ upozorňuje, že výdavky rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry ovplyvňujú alokácie na pokračovanie veľkých investičných projektov (31,8 milióna eur), výdavky na reformu zvýšenia transparentnosti a zefektívnenia rozhodnutí Pamiatkového Úradu SR financovanú z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti v sume 3,7 milióna eur i predpokladané zvýšené príjmy organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu o vyše sedem miliónov eur.

V prípade investičných projektov sa na rekonštrukciu a modernizáciu Slovenskej národnej galérie alokuje 12 miliónov eur, na rekonštrukciu Štátnej opery Banská Bystrica prostriedky vo výške 2,4 milióna eur, na obnovu hradu Krásna Hôrka 15,6 milióna eur a na zabezpečenie sanácie havarijného stavu Spišského hradu suma 1,8 milióna eur.

Na archívnej snímke budova Štátnej opery v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Branislav Račko


V prípade dotačného systému Ministerstva kultúry SR sa navrhuje suma 16 miliónov eur. Podľa novelizovaného zákona sa dotácie MK môžu použiť nielen na obnovu národných kultúrnych pamiatok, podporu návštevnosti kultúrnych podujatí, ale aj na podporu kultúrnych aktivít znevýhodnených skupín obyvateľstva a debarierizácie kultúry pre osoby so zdravotným postihnutím, takisto na podporu kreatívneho priemyslu, na odstraňovanie následkov mimoriadnych udalostí na kultúrny sektor, či na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.

Predpokladané výdavky verejnoprávnych inštitúcií sa rozpočtujú na úrovni viac ako 161 miliónov eur (162,4 milióna eur v rozpočte 2021). Na predpokladaných zdrojoch RTVS vo výške necelých 112,5 milióna eur sa podieľa štátny príspevok vo výške 31 miliónov eur. "V celkovej sume transferu je zahrnutá aj čiastočná kompenzácia výšky úhrad z dôvodu výpadku príjmov za úhradu služby verejnosti v sume 8 miliónov eur," dodáva rezort financií.

Výdavky TASR sa rozpočtujú na úrovni viac ako 5,2 milióna eur, zo štátneho rozpočtu je súčasťou predpokladanej disponibilnej sumy transfer vo výške 2,2 milióna eur.

Rozpočty verejnoprávnych fondov ostávajú na rovnakej úrovni, mierne zvýšenie je pri Audiovizuálnom fonde (14.690.000 v roku 2021, 14.950.000 eur rozpočtovaných na rok 2022). "Zvýšené výdavky vyplývajú z novelizácie zákona, ktorým sa upravuje zvýšenie percentuálneho podielu dotácie poskytovanej na podporu audiovizuálneho priemyslu z 20 percent oprávnených výdavkov na 33 percent," objasnili predkladatelia.

Rozpočet pre cirkvi a náboženské spoločnosti ostáva na úrovni 52 miliónov eur (51.977.000 eur, 52.174.000 eur na rok 2022).