Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Richard Müller vydáva nový album Hlasy, predstavil ho v Prahe

Richard Müller Foto: TASR/Martin Baumann

Šnúra skoro štyroch desiatok koncertov sa začína v sobotu a skončí sa dvomi vystúpeniami v bratislavskom Národnom tenisovom centre.

Praha 12. septembra (TASR) – Nový album s názvom Hlasy predstavil dnes večer v Prahe spevák a skladateľ Richard Müller. Je výsledkom spolupráce speváka so skupinou Fragile. Do života ho uviedla známa topmodelka Eva Herzigová. Piesne z albumu predstaví Richard a Fragile už o dva dni na koncertnom turné po Českej a Slovenskej republike.

Album ponúka 13 známych piesní Richarda Müllera v úprave a cappella: Po schodoch, Naša láska letí, Tlaková níž, Čo s tým, Milovanie v daždi, Nebude to ľahké, Štěstí je krásna věc, Už asi nie si, Nočná optika, Cigaretka na dva ťahy, Vône, Do batôžka, trinástou skladbou je Očenáš. Fragile na albume účinkuje v zostave Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík. Album nahrávali deväť mesiacov, každý hlas jednotlivo. Niektoré skladby obsahujú až 97 rôznych hlasov, ktoré spolu tvoria nevšedný celok.

Vydanie nového albumu avizovala pieseň Po schodoch v a cappella štýle, ktorá už znie v slovenskom éteri. „Zaujalo ma to už pri prvej skúške, znelo to perfektne, potom sme pridávali ďalšie skladby, často a veľa sme skúšali. Skúšal som veľa aj ja sám s Braňom, skúšali sme a zároveň nahrávali. On mal už dávno premyslené, akým spôsobom pôjde táto práca,“ povedal pre TASR Richard Müller.



Zostava piesní na albume bola spoločným výberom dvojice Kostka - Müller. „Tie pesničky sú akoby úplne nové, to znamená, ak sa ma niekto opýta, či mi nevadí opakovať niektoré skladby, ktoré už odzneli na predchádzajúcich výberovkách, musím povedať, že tie pesničky sú nanovo oblečené v nových kabátoch, čo je neporovnateľné s informáciou, ktorú prinášali predtým,“ dodal spevák.

Hlasy je názov koncertného turné, na ktorom predstavia piesne z nového albumu spevák so skupinou Fragile. Šnúra skoro štyroch desiatok koncertov sa začína v sobotu 14. septembra na zámku vo Světlove a skončí sa dvomi vystúpeniami 13. novembra v bratislavskom Národnom tenisovom centre. „Bude to veľmi náročné, budem rád, aby sme vydržali zdravotne, pretože je to iný spôsob interpretácie ako hrať s kapelou. Veľmi sa na tieto koncerty teším,“ dodal spevák.