Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Roberto Benigni dostane v Benátkach cenu za celoživotné dielo

V roku 1952 sa narodil taliansky herec a režisér ROBERTO BENIGNI, známy z filmu Život je krásny. Foto: TASR/AP

Benigniho manželka, herečka Nicoletta Braschiová, stvárňuje od roku 1987 hlavné ženské úlohy vo všetkých jeho filmoch.

Rím 16. apríla (TASR) - Taliansky herec, režisér a scenárista Roberto Benigni, držiteľ Oscara za film "Život je krásny", dostane na tohtoročnom filmovom festivale v Benátkach ocenenie Zlatý lev za celoživotné dielo. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na organizátorov festivalu.

Benigni, šesťdesiatosemročný Toskánčan, ktorý je známy svojimi satirickými vtipmi, ale aj verejnými čítaniami Danteho "Božskej komédie", je jednou z najobľúbenejších talianskych filmových hviezd. Režíroval deväť filmov a účinkoval v desiatkach ďalších.

"Moje srdce je plné radosti a vďačnosti. Je mi nesmiernou cťou získať takéto dôležité uznanie mojej práce," uviedol Benigni.

Riaditeľ festivalu Alberto Barbera ocenil Benigniho "bujarosť a nerozvážnosť, jeho veľkorysú cestu k verejnosti a vášnivú radosť, ktorá je najoriginálnejším znakom jeho tvorby".

Film "Život je krásny", ktorý Benigni režíroval a stvárnil v ňom i hlavnú úlohu, získal v roku 1999 Oscara v troch kategóriách - najlepší herec v hlavnej úlohe, najlepšia pôvodná filmová hudba a najlepší cudzojazyčný film. Spolupracoval s niekoľkými filmovými velikánmi. Patria medzi nich režiséri Federico Fellini, Woody Allen, Blake Edwards či Bernardo Bertolucci.

Benigniho manželka, herečka Nicoletta Braschiová, stvárňuje od roku 1987 hlavné ženské úlohy vo všetkých jeho filmoch.

Benátsky filmový festival je jedným z najprestížnejších a najstarších na svete, ktorý konkuruje festivalom v Cannes či Berlíne. Jeho 78. ročník je naplánovaný na 1.-11. septembra.