Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Rodina Maria Puza a filmárska spoločnosť sa súdia o autorské práva

Na archívnej snímke z júla 1970 Mario Puzo stojíí pred Paramount Pictures Studio v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Vo februári spoločnosť Paramount zažalovala autorovho syna a správcu pozostalosti.

New York 31. augusta (TASR) - Rodina Maria Puza, autora knihy Krstný otec, žiada federálneho sudcu, aby zabránil filmárskej spoločnosti Paramount Pictures Corporation v produkcii filmov založených na pokračovaní úspešného oscarového príbehu newyorskej mafie. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

Vo februári spoločnosť Paramount zažalovala autorovho syna a správcu pozostalosti. Puzových dedičov obviňovala zo schválenia ďalších častí kriminálneho románu Krstný otec z roku 1969 bez povolenia Paramountu, ktorá v tom istom roku odkúpila všetky autorské práva týkajúce sa diela.

Tým, že sa spoločnosť Paramount pokúsila v máji zastaviť vydanie novej knihy The Family Corleone, porušila kontrakt, ktorý pred niekoľkými desaťročiami uzavrela s Puzom, povedal vo štvrtok na manhattanskom súde právnik dedičov amerického autora Bertram Fields.

Štúdiá, ktoré v roku 1972 natočili filmovú verziu Krstného otca, ocenenú niekoľkými Oscarmi, však namietajú, že nová kniha porušuje ich autorské práva.

Okresná sudkyňa Alison Nathanová vo štvrtok nenaznačila, kedy vynesie rozsudok, všíma si Reuters.