Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Rodný dom Ľudovíta Štúra má po viac ako 30 rokoch novú expozíciu

Novú expozíciu v rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka sprístupnili počas celonárodnej spomienky na Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia 24. októbra 2015 v Uhrovci. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvú expozíciu v rodnom dome nainštalovali v roku 1965.

Uhrovec 25. októbra (TASR) - Rodný dom Ľudovíta Štúra i Alexandra Dubčeka v Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou) má po viac ako troch desaťročiach novú expozíciu. Zmeny v jeho priestoroch predstavilo Trenčianske múzeum, ktoré rodný dom spravuje, počas celonárodnej spomienky pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra v sobotu 24. októbra v Uhrovci.

"Naše múzeum pripravilo novú expozíciu najmä s tým dôrazom, aby sme zachovali aj pôvodný ráz domčeka, pretože v minulosti sa tu nachádzala dedinská ľudová škola a zároveň aj učiteľský byt," povedala historička Trenčianskeho múzea Zdenka Hešterová.



Expozícia múzea je rozdelená na tri časti, v tej prvej je to evanjelická učiteľská izba, druhá časť je venovaná najbližšej rodine, detstvu a začiatkom štúdia Ľudovíta Štúra. Najväčšia časť expozície zahŕňa ukážku dobovej školy z 19. storočia, kde sú nainštalované dobové lavice, tabuľa a veľmi vzácna mapa Uhorska v 19. storočí, ktoré zapožičalo Múzeum školstva a pedagogiky. Expozíciu dopĺňajú aj panely, prostredníctvom ktorých múzeum predstavuje na základe najnovších historických výskumov dielo a život Ľudovíta Štúra.

Ďalším vzácnym exponátom v Štúrovom a Dubčekovom rodnom dome je podľa historičky aj rukopis knihy Karla Ríznera. V nej sa nachádzajú i piesne z tvorby Štúra, ktorý bol tiež skladateľom a vedel hrať na gitare.

Prvú expozíciu v rodnom dome nainštalovali v roku 1965, v 70. rokoch 20. storočia prešlo múzeum rekonštrukciou. Predchádzajúca expozícia, ktorú nahradila táto nová, bola v dome od roku 1979.