Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Trebišove odštartuje 200. výročie narodenia grófa J. Andrássyho

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Samotná krátkodobá výstava bude umiestnená na prízemí kaštieľa v priestoroch galérie. Prezentovať má život jedného z najväčších politikov 19. storočia grófa Andrássyho.

Trebišov 8. marca (TASR) - Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka pri príležitosti 200. výročia narodenia grófa Júliusa Andrássyho výstavu s názvom ANDRÁSSY 200. Jej stredajšie otvorenie sprevádza celodenný program. Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojej webovej stránke.

Dopoludnia je naplánovaná zádušná omša v rímskokatolíckom kostole Návštevy Panny Márie v Trebišove. Program pokračuje pri mauzóleu, kde si uctia pamiatku grófa Andrássyho položením vencov do hrobky. Slávnostné otvorenie výstavy so sprievodným programom sa uskutoční o 15.00 h. "Po vernisáži výstavy sa presunieme na zadnú dvoranu kaštieľa, kde si pozrieme tieňohru o živote grófa Andrássyho. Program otváracieho dňa roka Andrássyho zakončíme mappingom na priečelí kaštieľa, ktorý vznikol v spolupráci s Múzeom Mihálya Munkácsyho z Békešskej Čaby," uvádza.

Samotná krátkodobá výstava bude umiestnená na prízemí kaštieľa v priestoroch galérie. Prezentovať má život jedného z najväčších politikov 19. storočia grófa Andrássyho – predsedu uhorskej vlády a neskoršieho ministra zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska, ktorý je pochovaný v rodinnom neogotickom mauzóleu na brehu jazierka v trebišovskom mestskom parku. Výstava prevedie návštevníkov životom grófa Andrássyho od jeho narodenia cez jeho politickú kariéru až po jeho smrť vo februári 1890. Okrem iného sa návštevníci dozvedia aj o jeho rodinnom živote či o jeho vzťahu k cisárskemu páru.

Medzi vystavovanými zbierkovými predmetmi budú napríklad trónne kreslo vyrobené Andrássym pre cisára Františka Jozefa I., jurácka šabľa či replika korunovačných šiat cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety, známej ako Sisi. "Prostredníctvom rôznych zaujímavostí či pikantérií chceme touto výstavou návštevníkom priblížiť grófa Andrássyho ako manžela, otca, dobrého priateľa, vtipného človeka, šľachtica, ale aj ako významného politika 19. storočia," dodáva s tým, že výstava potrvá do 30. septembra.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove plánuje tento rok organizovať niekoľko podujatí a aktivít spojených s 200. výročím narodenia grófa Andrássyho, a to napríklad Aristokratický ples, Hon na líšku či medzinárodnú odbornú konferenciu o Andrássym.