Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Rómska kultúra nie je len o hudbe a speve, ale i umeleckom slove

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

V rómskej osade Podskalka v Humennom predstavia autori svoju vlastnú tvorbu.

Humenné 8. júla (TASR) – Rómska kultúra nie je len o hudbe a speve, ale i umeleckom slove. Projekt, ktorý to chce dokázať, realizuje počas júla Elena Cinová z Únie rómskej telesnej výchovy a športu v rómskej osade Podskalka v Humennom.

"Chceli sme ukázať nielen majorite, ale aj našim Rómom, že je veľa rómskych ľudí, ktorí píšu vlastnú tvorbu, ktorá je aj vydávaná, prípadne ako tá dnes, je aj zdramatizovaná," povedala pre TASR v utorok (7. 7.) po úvodnom podujatí projektu s názvom Slovo vo vetre. Jeho hosťom bola členka divadelného súboru Romathan v Košiciach Žaneta Štipáková, ktorá približne tridsiatim prevažne mladým poslucháčom predstavila scenáristku a divadelnú tvorbu.

Projekt má podľa Cinovej aj ďalší rozmer. "Naším cieľom je, aby náš hosť v závere povedal, s čím sa boril. Ani jeden človek nie je taký, aby neprekonával prekážky. Chceme mladým odovzdať posolstvo, aby išli za svojím cieľom a prekonávali prekážky. To svetlo na konci je, len za ním treba ísť," uviedla s tým, že osobná spoveď pozvaných hostí tak bude súčasťou každého autorského čítania.

Na Podskalke svoju literárnu tvorbu v rámci projektu počas júla predstavia Roman Goroľ s dramatizáciou, Dušan Onody so svojou ľúbostnou poéziou, publicistku prezentuje Jana Gáborová a zo svojich rómskych rozprávok bude čítať Daniela Obšasníková. Aby bolo podujatie atraktívnejšie, každé stretnutie s literatúrou bude popretkávané hudobnou produkciou v podaní miestnych Gipsy Angels Band, respektíve hudobnej skupiny Duo Farsa.

Projekt je realizovaný s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Jeho cieľovou skupinou mali byť aj seniori z domovov sociálnych služieb, no pre opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu sa k nim záznamy zo stretnutí dostanú sprostredkovane, na audiovizuálnych nosičoch.