Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Košické rómske divadlo Romathan oslávi 20. výročie s divákmi

Divadlo Romathan v Košiciach si pripomína 20. výročie vzniku. Snímka zo skúšky inscenácie Holokaust. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri príležitosti 20-teho výročia pripravilo divadlo Romathan prierez najúspešnejšími inscenáciami. Predstavenie zahŕňa fresku o putovaní Rómov, tému holokaustu, aj komédiu zo súčasného života.

Košice 8. októbra (TASR) - Divadlo Romathan v Košiciach, ktoré je jediným stálym profesionálnym rómskym divadlom v Európe, aktuálne oslavuje 20 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti pripravilo prierez svojimi najúspešnejšími inscenáciami v spojení s tradičnou hudbou, piesňami a tancom v predstavení Dvadsaťročná cesta divadla Romathan, ktorej premiéra sa uskutoční 11. októbra v Košiciach.

Divadlo vzniklo v roku 1992 a počas svojej existencie zrealizovalo 57 celovečerných premiér. "Chceme sa predstavením spätne pozrieť na prácu počas tých 20 rokov s fragmentmi inscenácií, ktoré najviac oslovia divákov," uviedol dnes riaditeľ divadla Karel Adam.

Predstavenie zahŕňa historickú fresku o putovaní Rómov, baladu o ich zvykoch, tému holokaustu, aj komédiu zo súčasného života Rómov. V rámci hudobnej a tanečnej časti by mal vystúpiť aj známy rómsky pesničkár Gejza Horváth. Premiéra v réžii Mariána Baloga sa bude konať v priestoroch košickej Historickej radnice na Hlavnej ulici 59.



Špecifikom rómskeho divadla je, že spája herectvo so spevom, hudbou a tancom, v súčasnosti má 37 zamestnancov. "Keď sme začínali mnohí nám neverili, že môžu Rómovia sami vytvárať nejaké hodnoty, že môžu fungovať samostatne. A my sme to našou prácou za tých 20 rokov dokázali," konštatoval Adam. Romathan označil zároveň za most, ktorý spája rómsku národnostnou menšinu s majoritou. "Dávame obraz, aby neboli Rómovia hádzaní do jedného vreca, ako sa to zvyčajne robí aj v médiách, keď ukazujú samé negatívne príklady o Rómoch."

Divadlo pripravuje aj ďalšie projekty, 6. decembra predvedie novú rozprávku pre deti inscenovanú podľa zbierky Vtáčatko Koráločka od Daniely Hivešovej-Šilanovej. V budúcom roku, keď budú Košice spolu s Marseille Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK), vystúpia jeho členovia vo Francúzsku na tamojšom rómskom festivale.

Zo súčasných problémov divadla, ktoré často vyráža za svojimi divákmi aj do rómskych osád, Adam spomenul finančné problémy, ako aj nevyhovujúce priestory v budove na Štefánikovej ulici.