Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ronnie Wood je najmladší člen Rolling Stones. Známy je aj ako maliar

Gitarista skupiny Rolling Stones Ronnie Wood pózuje pred jedným zo svojich obrazov na vernisáži výstavy "Tváre, čas a miesta" 9. apríla 2012 v New Yorku. Foto:

Od apríla 1975 je členom skupiny Rolling Stones, kde nahradil odchádzajúceho Micka Taylora.

Bratislava 1. júna (TASR) – Gitarista Ronnie Wood, najmladší člen legendárnej skupiny Rolling Stones, dnes oslavuje 70. narodeniny. Ronald David Wood, tak znie jeho rodné meno, sa narodil 1. júna 1947 v Hillingtone.

Svoju profesionálnu muzikantskú dráhu začínal v roku 1964 ako gitarista v londýnskej rhythm & bluesovej skupine The Birds. Po ich rozchode v roku 1967 prišiel do skupiny Jeff Beck Group. S ňou nahral dva albumy. Od roku 1969 bol členom skupiny Faces, ktorá sprevádzala speváka Roda Stewarta. Od apríla 1975 je členom skupiny Rolling Stones, kde nahradil odchádzajúceho Micka Taylora.

Prvý album, ktorý nahrával so skupinou, bol Black and Blue, ktorý vyšiel v apríli 1976. Rolling Stones majú na svojom konte 24 štúdiových albumov, ten najnovší Blue & Lonesome vyšiel 2. decembra 2016, predchádzajúci A Bigger Bang vydali 5. septembra 2005. V Spojených štátoch ešte tri LP platne navyše, ktoré vyšli v rokoch 1964 a 1965. Ku diskografii patrí aj 26 kompilačných albumov, najnovší s názvom GRRR! vyšiel v novembri 2012 a ponúka aj dve nové piesne, ktoré kapela nahrala k 50. výročiu založenia. K tomu ešte patrí 17 live albumov.  

Dokumentom o jednej z najstarších svetových skupín je koncertný film Shine a Light z roku 2008, ktorý o Rolling Stones natočil americký režisér Martin Scorsese (1942). Je zostrihom z dvoch koncertov, ktoré kapela odohrala v newyorskom Beacom Theatre. Najnovším je filmový dokument Olé, Olé, Olé: A Trip Across Latin America, režiséra Paula Dugdaleho, ktorý dokumentuje turné skupiny v roku 2016 v južnej Amerike. Premiéru mal v septembri 2016.



V americkej singlovej hitparáde mali 43 skladieb, osem z nich na prvom mieste, v americkej 41 piesní a rovnako osem na prvom mieste. V roku 1989 ich uviedli do Rokenrolovej siene slávy. Rolling Stones boli po desiatkach rokov prvou skupinou, ktorá prišla na Kubu, 25. marca 2016 vystúpili v Havane, na ich koncert prišlo pol milióna divákov. Záznam koncertu vyšiel v novembri 2016 pod názvom Havana Moon.

V roku 2012 sa Ronnie Wood dostal do Rokenrolovej siene slávy druhýkrát ako člen skupiny Small Faces. Na svojom konte má sedem sólových albumov. Ten prvý I've Got My Own Album to Do vydal v septembri 1974, ostatný siedmy I Feel Like Playing v septembri 2010. Ronnie je známy aj ako maliar, na svojich obrazoch a kresbách prezentuje osobnosti svetového šoubiznisu, vystavoval ich po celom svete.

V septembri a októbri odohrajú Rolling Stones v Európe 14 koncertov. The No Filter Tour začínajú 9. septembra v Hamburgu a ukončia 25. októbra v Paríži. Pre fanúšikov „valiacich sa kameňov“ je to zrejme posledná príležitosť vidieť svojich miláčikov na koncertnom pódiu. Zo Slovenska to bude najbližšie 12. septembra do Mníchova, kde budú koncertovať na Olympiastadione, alebo 16. septembra na rakúsky Red Bull Ring pri Spielbergu.





dez von