Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadelný festival Tempus Art bude o jeden deň kratší

Snímka z festivalu Tempus At. Foto: TEMPUS ART

Medzinárodný divadelný festival Tempus Art sa koná pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Rožňave a jeho súčasťou bude i slávnostné udelenie Ceny diváka.

Rožňava 14. septembra (TASR) – Medzinárodný festival alternatívnych divadiel Tempus Art, ktorý sa vo štvrtok začne v Rožňave, bude o jeden deň kratší, ako organizátori pôvodne avizovali. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Petra Nagyová s tým, že po dôkladnom zvážení pandemickej situácie program festivalu skrátili zo štyroch na tri dni.

Na festivale Tempus Art sa od štvrtka do soboty (18. 9.) predstavia viaceré divadlá z východného Slovenska, ale aj Divadlo Astorka Korzo'90, Teatro Tatro či pouličné divadlo Teatr Akt z Poľska a zoskupenie Cie Tac o Tac na skákacích nohách z Francúzska. Festival sa na horný Gemer vracia po ôsmich rokoch, symbolicky v období poznačenom pandémiou nového koronavírusu.

„Zatvárať kultúru na také dlhé obdobie prináša svoje dôsledky. Ak v spoločnosti nefunguje kultúra a ľudia nemajú prístup k duchovným zážitkom, nastáva depresívny stav, ktorý je náročný pre všetkých. Našou snahou je ukázať, že môžeme žiť divadlom aj v časoch, keď sú náležité opatrenia nevyhnutné,“ uviedla Tatiana Masníková, riaditeľka a režisérka Divadla Actores, ktorá festival organizuje.

Snímka z festivalu Tempus Art.
Foto: TEMPUS ART


Okres Rožňava je pre zhoršenú pandemickú situáciu v rámci COVID automatu od 9. septembra zaradený do I. stupňa ohrozenia, organizátori však divákov ubezpečujú, že festival spĺňa všetky opatrenia, ktoré sú dané pre organizovanie podujatí v červenej zóne.

„Návštevníci festivalu sa okrem vstupenky preukážu aj potvrdením o očkovaní, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní COVID-19, ktoré nesmie byť staršie ako 180 dní,“ doplnil Róbert Kobezda, herec a umelecký šéf Divadla Actores.

Medzinárodný divadelný festival Tempus Art sa koná pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Rožňave a jeho súčasťou bude i slávnostné udelenie Ceny diváka. Podujatie finančne podporil Fond na podporu umenia.