Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Galéria Baníckeho múzea vystaví diela významného maliara kostolov

Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR

Gyula počas svojho života vyzdobil nástennými maľbami s biblickými motívmi viac ako 300 kostolov na území Slovenska a Maďarska.

Rožňava 26. mája (TASR) – Banícke múzeum v Rožňave vystaví v priestoroch svojej galérie ukážky z maliarskej tvorby významnej osobnosti mesta Ádáma Gyulu, ktorý sa venoval maľbe interiérov kostolov. TASR o tom informoval manažér kultúry múzea Róbert Šimko.

Gyula počas svojho života vyzdobil nástennými maľbami s biblickými motívmi viac ako 300 kostolov na území Slovenska a Maďarska. V 80. rokoch 19. storočia založil v Rožňave maliarsku dielňu, ktorá bola známa na celom území Uhorska a neskôr aj v Československu. V rámci mesta bol váženým občanom, ktorý pôsobil aj ako zakladajúci člen a predseda rožňavského tovarišského spolku.

Jeho maľby možno nájsť v rožňavských rímskokatolíckych kostoloch, ale aj v okolitých obciach, v Jelšave, Dobšinej, Revúcej, Rimavskej Sobote či Lučenci. Niekoľko Gyulových malieb zdobí kostoly v maďarských obciach a mestách a to dokonca i v Budapešti.

Ádám Gyula bol majstrom v komponovaní množstva postáv svätcov v dekoratívnych odevoch do jednotného celku tak, aby pôsobili slávnostne a dôstojne v duchu biblických textov. Jeho postavy sú často orámované nádhernou ornamentikou s použitím rokokových vzorov. V roku 1908 bol za svoje dielo ocenený medailou Pro Ecclesia et Pontifice, ktorú mu udelil pápež Pius X.,“ uviedla Edita Kušnierová, kurátorka výstavy, ktorej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (27. 5.) o 16.00 h.