Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rozprávkový hrdina Harry Potter bude mať divadelnú podobu

Na archívnej snímke je autorka kníh o Harrym Potterovi, Joanne K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Jeho autorka Joanne K. Rowlingová v piatok oznámila, že pracuje na divadelnej hre z Harryho života.

Londýn 21. decembra (TASR) - Čarodejnícky učeň Harry Potter najskôr existoval v knižnej predlohe, z ktorej sa dostal na filmové plátno a teraz sa chystá na javisko. Jeho autorka Joanne K. Rowlingová v piatok oznámila, že pracuje na divadelnej hre z Harryho života predtým, ako sa dostal do Hogwartsovej čarodejníckej školy.

Jej sedemdielna knižná sága sa začína v dobe, keď Harry žil ako nemilovaná sirota u tety a strýka. Rowlingová v piatkovom vyhlásení uviedla, že divadelná hra vyrozpráva "doteraz nevypovedaný príbeh o prvých rokoch Harryho ako siroty a vydedenca".

Autorka sa bude podieľať na produkcii hry spolu so skúsenými britskými divadelnými producentmi Soniou Friedmanovou a Colinom Callenderom. Bude tiež spolupracovať so scenáristom, ale samotný scenár písať nebude, dodala agentúra Associated Press.

"Počas rokov ma veľakrát oslovili, aby som preniesla Harryho Pottera do divadelnej produkcie, ale vízia Sonie a Colina bola jediná, ktorá sa mi zdala byť zmysluplná a mala tú citlivosť, silu a intimitu, ktoré považujem za vhodné pre prenesenie Harryho príbehu na javisko," uviedla Rowlingová.

Scenáristu ani režiséra zatiaľ nevybrali, ani nestanovili termín, kedy by mala mať hra premiéru. Isté je iba to, že by mala vzniknúť na budúci rok v Británii.

Rowlingová predala vo svete vyše 450 miliónov výtlačkov kníh o Harrym Potterovi, ktoré sa stali predlohou pre osem filmov.