Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ocenenie Krištáľové krídlo odvysiela RTVS naživo

Na archívnej snímke laureáti cien Krištáľové krídlo počas slávnostného galavečera Krištáľové krídlo za rok 2019. Foto: TASR Jakub Kotian

Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je podľa organizátorov objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu.

Bratislava 17. júna (TASR) - Výnimočné osobnosti Slovenska nominované na Krištáľové krídlo sa v nedeľu 20. júna stretnú v prostredí Zámku Šimák v Pezinku. Galavečer udeľovania ocenení odvysiela RTVS v priamom prenose na Jednotke o 20.30 h. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.

Diváci verejnoprávnej televízie spoznajú držiteľov ocenení v deviatich kategóriách: hudba, filantropia, hospodárstvo, medicína a veda, výtvarné umenie, šport, publicistika a literatúra, divadlo a audiovizuálne umenie a inovácie a startupy. O ocenení v každej z kategórií rozhodovala aj tento rok porota zložená z odborníkov pôsobiacich v danej oblasti. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je podľa organizátorov objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu.

Tradične udelia aj mimoriadnu cenu za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin. Tento rok porota ocenenie udelila a v priebehu galavečera ho odovzdá do rúk Daniele Ostatníkovej, ktorá sa celoživotne venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, v posledných desaťročiach najmä téme autizmu, mimoriadne ocenenie poputuje aj k vysokoškolskému profesorovi Karolovi Horákovi, dramatikovi, prozaikovi, literárnemu a divadelnému vedcovi.

Galavečerom bude sprevádzať moderátorská dvojica Janette Štefánková a Jakub "Zitron" Ťapák. V hudobnom programe vystúpia Janoska Ensemble, Peter Bič Project, Ľubica Čekovská, Tereza Mašková, Juraj Podmanický z kapely Billy Barman, Dan Bárta a Lina Mayer. Slávnostnú atmosféru umocní sláčiková sekcia Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu spolu s rytmickou sekciou pod vedením Adriana Kokoša.

Krištáľové krídlo udeľujú významným osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadnu odbornosť a úspechy od roku 1997. Tento rok sa koná 24. ročník projektu. "Som rád, že môžeme divákom sprostredkovať nielen príjemný prenos z galavečera, ale zároveň prostredníctvom televíznej Jednotky aj predstaviť úspešných ľudí, ktorí zasvätili svojej kvalitnej práci celý život," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.