Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

RTVS odvysiela na Veľkú noc aj životopisný film o pápežovi Františkovi

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR - Michal Svítok

Televízna Jednotka odvysiela na Veľký piatok 10. apríla o 10.00 h v priamom prenose evanjelické Služby Božie a v nedeľu 12. apríla v rovnakom čase Veľkonočnú svätú omšu z Trnavy.

Bratislava 2. apríla (TASR) - RTVS odvysiela počas veľkonočných sviatkov žánrovo pestrú zmes televíznych a rozhlasových programov zameraných hlavne na duchovné hodnoty a tradície, ale aj rodinnú pohodu. TASR o tom informovala Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS.

Televízna Jednotka odvysiela na Veľký piatok 10. apríla o 10.00 h v priamom prenose evanjelické Služby Božie a v nedeľu 12. apríla v rovnakom čase Veľkonočnú svätú omšu z Trnavy a pápežské požehnanie Urbi et Orbi z Námestia sv. Petra vo Vatikáne.

Sviatočné vysielanie prinesie v piatok o 20.30 h dvojdielny životopisný film o pápežovi Františkovi Volajte ma František. Diváci nájdu v programe aj štvordielnu filmovú sériu Karol - človek, ktorý sa stal pápežom o životnej ceste Jána Pavla II. V sobotu 11. apríla uvidia diváci premiéru rodinného filmu Uzly a pomaranče i romantiku s Keirou Knightley a Adamom Levinom vo filme Love song.

Na Veľkonočný pondelok (13. 4.) si hudobní priaznivci budú môcť vychutnať záznam koncertu Mira Žbirku, na ktorom oslávila legenda československej popmusic jubilejných 40 rokov pôsobenia na scéne. "Jednotka každý deň popoludní prinesie obľúbené rozprávky bratov Grimmovcov, ale tiež rozprávky z televízneho archívu," priblížila Rusnáková vysielanie pre deti, v ktorom nechýbajú tituly ako Sokoliar Tomáš, Dúhenka, Zlatý kolovrátok a filmy Takmer ružový príbeh a Veľká noc s Bonifácom.

Dvojka odvysiela dokumentárny film Ťaživosť pravdy (10. 4. o 13.20 h), ktorý zachytáva životné svedectvo Andreja Žarnova, patológa, slovenského básnika a kľúčového svedka zavraždenia poľských dôstojníkov v Katyni. Banskobystrické štúdio RTVS pripravilo dokument Dekretove dedičstvo (11. 4. o 15.20 h) o najvýznamnejšej osobnosti slovenského lesníctva Jozefovi Dekret Matejovie. V programe figuruje aj polohraný dokument o žiakoch prvého slovenského gymnázia v Revúcej Revúcki discipuli (12. 4. o 12.35 h), ktorý vznikol pri príležitosti 155. výročia založenia gymnázia.

Do života horských a lesných druhov motýľov môžu diváci nahliadnuť na Veľkonočnú nedeľu o 15.20 h v premiére prírodopisného dokumentu Motýle Slovenska – Hory a lesy. Ďalšou premiérou v nedeľu bude o 16.50 h dokument o americkom hercovi, spevákovi, tanečníkovi a choreografovi Genovi Kellym. Večerný program Dvojky ponúkne v premiére Triptych SĽUK - záznam z predstavenia tanečného súboru k 70. výročiu jeho založenia.

Trojka odvysiela na Veľký piatok náboženský dokument o rôznych podobách Krížovej cesty a v dokumente Cesta do Compostely priblíži príbehy pútnikov, ktorí sa pešo vybrali stovky kilometrov k hrobu sv. Jakuba. Vo večernom programe uvedie psychologickú drámu Od štvrtka do zmŕtvychvstania, spracovanú podľa divadelnej hry Leopolda Laholu Atentát. Na Bielu sobotu o 20.00 h prinesie priamy prenos Veľkonočnej vigílie z Trnavy. "Trojka zakončí veľkonočné vysielanie v nedeľu o 18.00 h televíznym dokumentom Tajomstvo vzkriesenia, ktorý je úvahou o zmŕtvychvstaní Krista," avizuje RTVS.

Rádio Slovensko ponúkne počas Veľkej noci v rámci publicistiky viacero zaujímavých rozhovorov a zamyslení. Na Veľký piatok prinesie v relácii Hosť Andrey Poláčkovej rozhovor s Valérom Kováčom, jedným z najuznávanejších sklárov na svete. V Nočnej pyramíde to bude rozhovor s rehoľnou sestrou Bernadetou Staňovou, ktorá sa stará o bezdomovcov. Počas Veľkonočnej nedele si od 9.05 h môžu poslucháči vypočuť prenos slávnostnej omše. Na Veľkonočný pondelok pripravilo do ranného vysielania premiéry dvoch miniatúr v interpretácii moderátorov Rádia Slovensko. O 10.00 h odznie Desatoro od Stanislava Štepku.

Rádio Regina odvysiela na Veľký piatok rozhovor s maliarkou Remígiou Litwinoviczovou. O 19.00 h si budú môcť poslucháči v pásme Mučeník vypočuť reflexie a spomienky na obec Rad, ktorá mala v časoch náročných pre katolícku vieru veľký význam a poslanie. V programe Na koncert s Reginou odznie o 23.00 h Mystérium bulharských hlasov. Počas Bielej soboty poteší Regina o 8.05 h detského poslucháča rozprávkou inšpirovanou textom Hansa Christiana Andersena Divé labute. V programoch Klenotnica ľudovej hudby a Postavte na tejto hore kríž! sa bude tradične venovať ľudovým zvykom, interpretom a výnimočným ľuďom. Na Veľkonočnú nedeľu ráno odvysiela premiéru hry Rok Sivka Ohniváka. "O 15.05 h budú môcť poslucháči v relácii Plátno z Turína konfrontovať texty Stana Dusíka, kňaza Zdeňka Jančaříka a astronóma Antona Hajduka, ktorí sa vo svojich posolstvách venovali jednej z najvzácnejších relikvií," avizuje RTVS.