Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

RTVS odvysiela v premiére pokračovanie série Budujeme Slovensko

Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 producent a dramaturg projektu Peter Kerekes počas novinárskej projekcie projektu Budujeme Slovensko, pásma troch dokumentárnych filmov - Michalovský Černobyľ, Príbeh Meriny, Projekt 566 sedadiel v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Dramaturgom, producentom a garantom projektu je Peter Kerekes, ktorý prízvukuje, že mapovanie priemyselného dedičstva je dôležitou súčasťou našej kultúrnej pamäti.

Bratislava 18. februára (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) chystá do vysielania pokračovanie doku-série Budujeme Slovensko. Televízny cyklus dokumentárnych portrétov miest, na ktorých sa budoval priemysel a konštruovali dejiny, začala vysielať od roku 2017. Ďalších 12 nových dielov, rozdelených do dvoch cyklov Budujeme Slovensko II. a III., prinesie od 21. februára každý pondelok o 20.10 h na Dvojke. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.

Nové časti cyklu sú dielom tvorcov mladej generácie dokumentárnej tvorby, študentov alebo čerstvých absolventov. V nových častiach rozpovedia príbehy kedysi významných stavieb, areálov či prosperujúcich fabrík. V časti o vyhliadkovej veži na Dukle pripomenú príbehy ľudí, ktorí práve tu našli svoje životné miesto, nazývané Údolím smrti. Neopomenú ani zabudnutú slávu kina Družba, kedysi najmodernejšieho kina v Košiciach, či textilný areál Merina v Trenčíne, ktorý sa viaže na predvojnovú etapu vývoja textilného priemyslu na Slovensku.
Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 zľava PR manažérka Dana Freyerová, producent a dramaturg projektu Peter Kerekes, režisérka Paula Reiselová, režisér Dušan Bustin, režisérka Jana Mináriková, režisér Marek Moučka, režisérka Katarína Jonisová, režisér Eduard Cicha, režisérka Dorota Vlnová, režisérka Kristína Leidenfrostová a Silvia Učňová Kapustová z distribučnej spoločnosti Filmtopia počas novinárskej projekcie projektu Budujeme Slovensko, pásma troch dokumentárnych filmov - Michalovský Černobyľ, Príbeh Meriny, Projekt 566 sedadiel v Bratislave.
Foto: TASR - Dano Veselský

Nové diely dokumentárneho cyklu budú pokračovaním rozprávania o budovaní priemyslu a dejín Slovenska v 20. storočí. V druhej sérii tvorcovia prostredníctvom príbehov miestnych obyvateľov a pamätníkov rozprávajú širšie príbehy konkrétnych miest v kontexte spoločenských, politických a kultúrnych podmienok daného obdobia. Časti tretej série sú tematicky viazané na konkrétne historické obdobia budovania Slovenska. "Cez ´malé´ dejiny jednotlivých objektov každá z častí mapuje jedno historické obdobie, v ktorom zažil najväčší rozmach," avizuje RTVS.

Dramaturgom, producentom a garantom projektu je Peter Kerekes, ktorý prízvukuje, že mapovanie priemyselného dedičstva je dôležitou súčasťou našej kultúrnej pamäti. "Máme voči nej dlh. Zatiaľ čo v zahraničí sa priemyselnej architektúre venujú výskumné centrá a opustené vodojemy, pivovary či sklárne sa po konverziách menia na živé kultúrne centrá alebo originálne rezidenčné bývanie, na Slovensku neexistuje systematický súpis priemyselných objektov," poznamenal Kerekes.