Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

RTVS Pri príležitosti výročia Nežnej pripravila špeciálne vysielanie

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Rozhlasové vysielanie okrem iného prinesie počas sviatku reportáže, ktoré priblížia praktiky Štátnej bezpečnosti.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie prinesie Rozhlas a televízia Slovenska špeciálne vysielanie. Na televíznom okruhu okrem iného odvysiela premiéru minisérie Herec či drámu Amnestie. V pondelok ráno prinesie v Rádiu FM rozhovor s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Prvú časť minisérie Herec z dielne režiséra Petra Bebjaka odvysiela Jednotka v nedeľu o 20:30. Drámu Amnestie, ktorá vznikla v koprodukcii RTVS a jej dej reflektuje udalosti okolo Nežnej revolúcie, odvysiela RTVS v utorok o 22:30.

„Okrem príbehu troch rodín, zasiahnutých komunistickou perzekúciou, predovšetkým skúma tému amnestií pre trestancov, ktorú im udelil vtedajší československý prezident Václav Havel," ozrejmila televízia. Téma Nežnej revolúcie bude podľa Púchovského prítomná aj v niektorých príbehoch dokumentárnej série Osudy, ktorú vysiela Jednotka počas novembra vždy o 15:50.

„Druhý televízny okruh si pripomenie udalosti zo 17. novembra 1989 už o deň skôr. V pondelok prinesie novú epizódu Chvíľky poézie. Milan Kňažko, Ján Budaj, Fedor Gál, František Mikloško, Karol Chmel, Rudolf Sikora a Ľudmila Pastierová si pripomínajú udalosti novembra 1989 prostredníctvom textov básnika a disidenta Olega Pastiera," informuje RTVS.

Počas štátneho sviatku prinesie Dvojka aj viacero tematických dokumentov. „Nežný revolucionár, Rýchlikom za slobodou, Nežná '89, Spýtaj sa vašich: 89. Z dramatickej tvorby to budú tituly ako Ring voľný, Čierna ovca či dráma Fair play v hlavnej úlohe s Judit Bárdos," spresnil verejnoprávny vysielateľ s tým, že od 20.00 h odvysiela priamy prenos z odovzdávanie Cien Pamäti národa. Po skončení galavečera prinesie Dvojka dokumentárny film o disidentovi a jednom z vodcov Nežnej revolúcie Jánovi Langošovi.

Púchovský ďalej informoval, že RTVS na treťom televíznom okruhu uvedie cyklus režiséra Gejzu Kendyho Tie dni, dokumentárnu úvahu Vida Horňáka Dejiny bezcharakternosti či dokument Quo vadis XX. storočie...?

Rozhlasové vysielanie okrem iného prinesie počas sviatku reportáže, ktoré priblížia praktiky Štátnej bezpečnosti. Od 17:00 ponúkne Rádio Slovensko rozhovor Borisa Koreňa s historikom Petrom Jašekom z Ústavu pamäti národa. Rádio Devín sa téme výročia Nežnej revolúcie venuje podľa Púchovského od začiatku novembra.

„Publicistický cyklus November '89, ktorý pripravila Soňa Gyarfašová ako súčasť Ranného ladenia o 9:20, potrvá až do piatku 20. novembra. Život v totalite priblíži aj v Čítaní na pokračovanie každý pracovný deň o 22:30 titul Disent a samizdat,“ dodal Púchovský s tým, že v deň výročia je na Rádiu Devín pripravený od 14:00 a večer po 20:00 seriál Dozvuky nežnej.