Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Rádio Patria bude mať na Žitnom ostrove i na Gemeri lepší signál

Ilustračná snímka. Foto: Martin Ferenčík

Zmeny sa uskutočnia prostredníctvom dodatku zmluvy so spoločnosťou Towercom.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vysielanie Rádia Patria bude dostupnejšie. Od 1. novembra sa zlepší jeho príjem na stredných vlnách, k poslucháčom sa dostane i prostredníctvom digitálneho rozhlasového vysielania v systéme DAB+. Informoval o tom dnes RTVS.

Zmeny sa uskutočnia prostredníctvom dodatku zmluvy so spoločnosťou Towercom. "Od novembra sa výrazne zvýši výkon vysielača v Nitre a opätovne sa spustí vysielač v Rimavskej Sobote. Prevádzka vysielača v Čižaticiach pokračuje bez zmien. Výsledkom bude spoľahlivo dostupné vysielanie Rádia Patria na stredných vlnách pre obyvateľov Žitného ostrova a pokryje sa aj časť Gemera," ozrejmila hovorkyňa verejnoprávneho média Erika Rusnáková.

Riaditeľ Centra národnostného vysielania RTVS Attila Lovász pripomenul, že práve na Žitnom ostrove, teda oblasti s najväčšou časťou cieľovej skupiny poslucháčov Rádia Patria, boli doteraz najväčšie problémy s dostupnosťou šíreného signálu. „Myslím si, že stredné vlny v prípade informačného rádia majú svoje opodstatnenie aj v súčasnom období,“ uviedol v súvislosti s novinkami.

Koncom októbra zároveň nadobudne účinnosť v pondelok podpísaná zmluva na digitálne pozemné vysielanie v systéme DAB+. Dostupnosť Rádia Patria v tomto systéme zlepší i nový digitálny vysielač pre Dunajskú Stredu, ktorý RTVS plánuje spustiť po zavŕšení úspešných rokovaní koncom tohto roka. Týka sa to aj novej FM frekvencie 102,4 MHz v Senci, ktorú Rada pre vysielanie a retransmisiu pridelila RTVS v riadnom výberovom konaní.