Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

RTVS rozširuje vysielanie pre národnostné menšiny

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020, foto z archívu. Foto: TASR – Michal Svítok

Dvojka ponúkne v piatok divákom vysielanie v maďarčine s názvom Dobrý deň, Patria, ktorá sa bude venovať spoločenským, hospodárskym a politickým témam.

Bratislava 17. septembra (TASR) - RTVS od pondelka rozširuje vysielanie pre národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Pôvodný polhodinový blok bude rozšírený na celú hodinu. Vysielanie v jedenástich jazykoch pre 13 národnostných menšín mení vysielací čas a pribudnú aj nové relácie. Dvojka ponúkne divákom nový blok národnostného vysielania každý pracovný deň v čase od 8.00 do 9.00 h. Informoval o tom PR manažér RTVS Filip Púchovský.

"V objeme vysielania RTVS je zvýšenie podielu národnostného vysielania malý krok, v živote národností je to však krok veľký, prakticky zdvojnásobujeme vysielanie. V tomto roku štartujeme prvú fázu schválenej Koncepcie národnostného vysielania," povedal riaditeľ Sekcie národnostného vysielania Attila Lovász. Doplnil, že v druhej fáze v roku 2022 pribudnú ďalšie programy pre národnosti.

Pondelkové rána budú patriť málopočetným národnostiam v polhodinových magazínoch a v novom programe z košického štúdia s názvom Od prameňa. Utorky budú venované Rusínom a Ukrajincom. V stredu a piatok bude RTVS vysielať v maďarskom jazyku a okrem denných správ bude tradičný maďarský magazín Sme doma v stredu ráno doplnený o tradičný regionálny formát Laboda, priblížil Púchovský.

Dvojka ponúkne v piatok divákom vysielanie v maďarčine s názvom Dobrý deň, Patria, ktorá sa bude venovať spoločenským, hospodárskym a politickým témam. Vo štvrtok odvysiela RTVS Rómsky magazín, ktorý bude doplnený novým programom Romano Hero. "V úvode rozšíreného národnostného vysielania odvysiela Dvojka publicistický dokument Pápež a Luník," poznamenal Púchovský.

Raz do mesiaca si môžu diváci pozrieť diskusné relácie zo spoločenského a politického života v maďarskom a rómskom jazyku – Fórum a Ahoj, Romale. Na budúci rok pribudne podobná diskusná relácia aj v rusínskom jazyku. "Budúcoročný plán vysielania pre národnosti prispôsobíme, v súlade so zákonom, novým údajom zo sčítania ľudu," skonštatoval Lovász.