Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

RTVS si pripomenie výročie SNP v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Od polovice augusta ponúkne bohatý tematický program - dokumenty, filmy, diskusie, ale aj priame prenosy z osláv v Banskej Bystrici.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo vysielaní bude pripomínať 76. výročie Slovenského národného povstania. Od polovice augusta ponúkne bohatý tematický program - dokumenty, filmy, diskusie, ale aj priame prenosy z osláv v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Jednotka odvysiela priamy prenos z osláv 76. výročia SNP v Banskej Bystrici 29. augusta o 10.45 h. Popoludní si diváci budú môcť pozrieť slovenský vojnový film Vlčie diery režiséra Paľa Bielika z roku 1948. V programe nebude chýbať ani Kapitán Dabač, ďalší vojnový film režiséra Bielika z roku 1959.

Na Dvojke bude téma SNP rezonovať od 13. augusta. Každý pracovný deň o 17.00 h ponúkne všetkých 12 epizód z dvoch sérií filmových poviedok Moje povstanie.sk, v ktorých hrdinstvá obyčajných ľudí počas SNP stvárňujú známe slovenské osobnosti. Silné príbehy sú spojené aj do dvoch celovečerných filmov Moje povstanie, tie odvysiela neskôr večer v piatok 28. augusta a v sobotu 29. augusta. Diváci budú mať možnosť sledovať aj trojdielnu sériu Generácia a šesťdielny seriál V tieni vlkov. V programe ďalej figuruje film Demeterovci či titul Smrť chodí po horách a vo sviatočný deň výročia SNP (29. 8.) aj priamy prenos z komponovaného programu Vlčia stráž, ktorého súčasťou bude videomapping premietaný na Pamätník SNP.

Trojka k výročiu SNP zaradila do vysielacej štruktúry zaujímavé archívne diela. Je medzi nimi napríklad inscenácia Kým kohút nezaspieva či filmy Tvár v rose a Strieborný Neptún, chýbať nebudú dokumenty viažuce sa na významnú historickú udalosť.

"Snažili sme sa vytvoriť žánrovo bohatý program, ktorý verím, že osloví všetky vekové kategórie našich divákov," uviedol Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS. Ďalej potvrdil, že téma 76. výročia SNP bude rezonovať aj naprieč rozhlasovým vysielaním. Rádio Slovensko v relácii Kontakty odvysiela 27. augusta diskusiu Ako učiť o SNP (aby to nebola nuda), v prúdovom vysielaní počas celého týždňa dostane priestor seriál Historické fakty o SNP. Vysielanie priblíži aj virtuálnu výstavu Múzea SNP v Banskej Bystrici Mladí a extrémizmus.

Rádio Regina odvysiela priamy prenos z osláv v Banskej Bystrici, pripravené má aj rozhovory s historikmi i ďalšími osobnosťami, ktoré sa odkazu SNP venujú vo svojej tvorbe.

Rádio Devín v deň výročia SNP odvysiela o 12.00 h rozhlasovú adaptáciu novely Alfonza Bednára s názvom Kolíska, ktorá približuje okupáciu Slovenska nemeckými vojakmi počas SNP i dôsledky vojny a okupácie na obyvateľov dediny Lieskov. Na 17.00 h je pripravená premiéra špeciálneho vydania relácie Akadémia s historikmi Vojenského historického ústavu a Slovenskej akadémie vied (SAV).

Vo vysielaní Rádia_FM posledný augustový týždeň vyvrcholí turistický seriál Cesta hrdinov SNP.