Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

RTVS si pripomenie zosnulú bábkoherečku Emíliu Tomanovú vo vysielaní

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Jej bábkoherecké výkony boli známe prepracovanosťou a detailnosťou, prejavovala sa v nich znalosť detského adresáta.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Zosnulú bábkoherečku Emíliu Tomanovú si RTVS pripomenie vo vysielaní v utorok 29. novembra o 18.20 h na Dvojke v relácii Stretnúť človeka. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko. Tomanová zomrela vo veku 87 rokov.

Ako pripomenul, bábkoherečka prepožičala svoj hlas desiatkam postavičiek. Medzi najznámejšie patria televízny Drobček z relácie Ma-tel-ko či Puf a Muf.

Tomanová bola s bábkami spojená od čias stredoškolských štúdií. Študovala grafiku na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, následne výtvarníctvo i bábkoherectvo na Bábkarskej katedre DAMU v Prahe. Ako výtvarníčka je podpísaná len pod jednou inscenáciou Sedem farieb dúhy (ŠBD, 1959). Oddala sa bábkoherectvu. Celý svoj profesionálny život (1959 - 1991) strávila v bratislavskom Štátnom bábkovom divadle (dnes Bratislavské bábkové divadlo). Krátko zastávala i funkciu umeleckej šéfky súboru.

Jej bábkoherecké výkony boli známe prepracovanosťou a detailnosťou, prejavovala sa v nich znalosť detského adresáta. V jej repertoári dominovali najmä postavy detí a titulné roly, často zvieracie, ktoré vytvárala i vďaka svojmu špecifickému hlasovému prejavu.