Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní

Na archívnej snímke z 31. mája 2016 taliansky skladateľ filmovej hudby Ennio Moriccone. Foto: TASR/AP

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako skladateľ filmovej hudby a nechával sa inšpirovať rôznymi hudobnými žánrami.

Bratislava 6. júla (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si v televíznom vysielaní pripomenie zosnulého talianskeho hudobného skladateľa Ennia Morriconeho. V pondelok o 20.30 h na Jednotke odvysiela film Vtedy na Západe a o 23.30 h na Dvojke reláciu Anjeli strážni Ennia Morriconeho. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako skladateľ filmovej hudby a nechával sa inšpirovať rôznymi hudobnými žánrami. Rodený Talian bol známy však aj ako dirigent a hudobník. Od roku 1946 zložil viac ako 500 kompozícií k filmom a rôznym televíznym projektom.

Študoval na Národnej akadémii svätej Cecílie, kde absolvoval hru na trúbke pod vedením Umberta Semproniho. Neskôr bol jeho pedagógom Goffred Petrassi, vďaka ktorému sa začal venovať kompozícii. Nakoniec ju aj vyštudoval. Ako študent si zarábal hraním v rôznych rímskych kluboch, spolupracoval aj s talianskym rozhlasom.

Z jeho pera vzišli slávne filmové melódie, napríklad soundtrack k slávnemu westernu Vtedy na Západe, hudba k televíznemu seriálu Chobotnica či k filmu Quentina Tarantina Osem hrozných. V roku 2007 získal Oscara za celoživotné dielo. Okrem toho je nositeľom cien Grammy, Zlatých glóbusov a ďalších prestížnych ocenení.