Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

RTVS si vo vysielaní pripomenie viaceré októbrové pamätné dni

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V piatok (28. 10.) si pripomenieme Deň vzniku samostatného Československého štátu, na Dvojke sa téme bude venovať viacero programov.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Verejnoprávna RTVS si vo svojom vysielaní pripomenie viaceré októbrové pamätné dni. K míľnikom slovenských dejín pripravuje viacero relácií. TASR o tom informoval Filip Púchovský z RTVS.

V piatok (28. 10.) si pripomenieme Deň vzniku samostatného Československého štátu, na Dvojke sa téme bude venovať viacero programov. Úvodným bude repríza štvordielnej série diskusnej relácie SK dejiny: Príbeh Slovenska 1918. Odvysiela tiež relácie HiSTORY, Rok 1918 - ilúzie a skutočnosť aj Muži roku 1938. Zaspomínajú si nielen na zrodenie štátu, ale pozrú sa aj na osudy konkrétnych ľudí. Trojka k tomuto pamätnému dňu zaradí do vysielania dokument T. G. Masaryk.

Následne v sobotu (29. 10.) si zaspomína na narodenie Ľudovíta Štúra. Na Dvojke si ho diváci pripomenú dokumentárnym filmom Ľudovít Štúr. Priblíži základné udalosti v živote Ľudovíta Štúra s dôrazom na jeho pôvod, duchovné zázemie a verejnú činnosť. Okrem jeho pôsobenia na Slovensku sleduje aj jeho kroky v zahraničí. Trojka zaradí do vysielania dokument Skutky a vášne Ľudovíta Štúra z cyklu Trezor.

Dvojka neopomenie ani Výročie Deklarácie slovenského národa a v nedeľu (30. 10.) odvysiela dokumentárnu reláciu Martinská deklarácia, ktorá sa na základe historických faktov snaží analyzovať význam deklarácie z roku 1918.