Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

RTVS uvedie nový dokumentárny cyklus Pandémia SK

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Pandémia SK štartuje na obrazovkách Dvojky od stredy 20. januára od 21.00 h vždy v dvoch častiach za sebou.

Bratislava 18. januára (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) prinesie na obrazovky nový dokumentárny cyklus Pandémia SK. Na pandémiu nového koronavírusu sa v ňom pozrelo z rôznych uhlov deväť slovenských dokumentaristov. Cyklus si môžu pozrieť diváci na Dvojke od stredy 20. januára.

Séria dokumentárnych filmov vznikla v koprodukcii RTVS a Trigon Production. "Je svedectvom slovenských filmových režisérov o tom, proti čomu, za čo a ako bojujeme. Predstavuje ľudí, ktorí boli a sú neviditeľní a odvážne zachovávajú chod spoločnosti aj v prebiehajúcich sťažených podmienkach," informoval TASR PR manažér Stanislav Čačko.

Dodal, že desať častí dokumentárnej série prezentuje fakty v súvislostiach a dáva prísnym opatreniam hlbší význam. Divák má možnosť zamyslieť sa nad prioritami života a prehodnotiť svoje postoje. "Pre ďalšie generácie potrebujeme zachovať správu o tom, za čo sme bojovali v prítomnosti neviditeľnej hrozby. Koronavírus osvetlil tmavé kúty spoločnosti a myslím si, že nám boj s ním pripomenul aj iné hodnoty, na ktoré sme rezignovali dávno predtým," uviedol k projektu producent Patrik Pašš.

V desiatich dokumentoch účinkujú slovenskí odborníci z rôznych oblastí medicíny, biológie, zdravotníctva, školstva, sociálnych vied i hrdinovia z prvých línií. Séria podľa tvorcov predstavuje žánrovo pestro spracované témy, od autorských esejí, po mozaikovité strihové dokumenty, populárno-vedecký žáner, sondy do sociálneho prostredia až po road movie. "Zámerom je ponúknuť divákovi ucelenú sériu z rôznych oblastí spoločenského života, ktorých sa pandémia existenčne najviac dotkla. Každý dokument zo série je originálny prístupom spracovania, obsahom aj vizualizáciou. Núti k zamysleniu a nabáda k poznaniu, kto sme, kam smerujeme a hlavne, ako to rozumne spolu zvládneme," hovorí dramaturg RTVS Robert Valovič.

Pandémia SK štartuje na obrazovkách Dvojky od stredy 20. januára od 21.00 h vždy v dvoch častiach za sebou.