Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Maliar a grafik Rudolf Fila oslavuje životné jubileum - 80 rokov

Na snímke výtvarný umelec Rudolf Fila. Foto: TASR/Martin Baumann

V šesťdesiatych rokoch 20. storočia patril Rudolf Fila k najvýznamnejším predstaviteľom abstraktnej maľby. Práca s farbou a vnímanie jej optických i materiálnych kvalít sa stali základom jeho práce. 

Příbram/Bratislava 18. júla (TASR) - Maliar a grafik Rudolf Fila oslávi životné jubileum. Dnes sa dožíva 80 rokov.

Vo svojej tvorbe sa usiluje o jedinečnosť maliarskeho uchopenia sveta, založenú na vibrovaní medzi pravdou a básňou, realitou a ilúziou. Už od svojho vstupu na umeleckú scénu v šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa stal mimoriadnou osobnosťou, ktorá dala tomuto obdobiu svoju pečať.

Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Přibrami na Morave (dnes Česko). Školu umeleckého priemyslu v Brne absolvoval v rokoch 1950 až 1952 a Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave v rokoch 1952 až 1958.

Kariéra

V Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave bol zamestnaný v roku 1959, v rokoch 1960–1990 učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave. Ateliér voľnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave viedol v rokoch 1990–1992.

Samostatne vystavuje od roku 1962. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave, Národnej galérie v Prahe (ČR), Moravskej galérie v Brne (ČR), v Múzeu 20. storočia vo Viedni (Rakúsko), v múzeu v Ulme (Nemecko), v stálej expozícii Credit Suisse Art Collection v Londýne (Veľká Británia) a v ďalších mestách Európy, Severnej a Južnej Ameriky.

V šesťdesiatych rokoch 20. storočia patril Rudolf Fila k najvýznamnejším predstaviteľom abstraktnej maľby. Práca s farbou a vnímanie jej optických i materiálnych kvalít sa stali základom jeho práce. Je nielen maliarom a ilustrátorom, ale aj esejistom a pedagógom.

Na snímke výtvarný umelec Rudolf Fila.
Foto: TASR/Martin Baumann


Publikačná činnosť

Vydal knižné publikácie Analýza výstavby výtvarného diela (1979), Výtvarná príprava pre 1. a 2. ročník umeleckopriemyselnej školy, Načo nám je umenie (1991) a knihu esejí, prednášok, článkov, recenzií, prejavov na vernisážach a rozhovorov z rokov 1965–2002 pod názvom Cestou (2003), za ktorú mu udelili Cenu Dominika Tatarku za rok 2003.

Za celoživotné dielo maliara Rudolfa Filu ocenil v januári 2005 vtedajší minister kultúry SR Rudolf Chmel.