Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

M. Rúfusovi a M. Válkovi vyšli poetické knihy v rámci novej edície

Portrét Miroslava Váleka Foto: TASR/Ivan Dubovský

Sú to rokmi preverené diela, ku ktorým sa vracajú generácie čitateľov, pretože nestrácajú na svojej hodnote.

Bratislava 21. júna (TASR) – S novou literárnou edíciou prichádza vydavateľstvo Perfekt, ktoré svoje knihy rozširuje o poéziu. Za sebou má prvé dva výbery od popredných slovenských majstrov slova, poetov Milana Rúfusa a Miroslava Válka. Sú to rokmi preverené diela, ku ktorým sa vracajú generácie čitateľov, pretože nestrácajú na svojej hodnote.

"Vydavateľstvo Perfekt vytvorilo novú edíciu poézie. Chceme vydávať slovenské aj svetové klenoty nie vo veľkej podobe, ale naozaj výber toho najlepšieho, čo u nás vyšlo. Samozrejme, že sme to otvorili knihou od Milana Rúfusa. Zdalo sa nám, že on je v poslednom období medzi verejnosťou pociťovaný ako básnik pre deti, čo nie je pravda. Naň nadväzuje ďalšia zbierka básní Zakázaná láska. Tie sú z pera Miroslava Válka," povedala pre TASR Magdaléna Gocníková z vydavateľstva Perfekt.

Milan Rúfus, archívne foto
Foto: FOTO TASR/Martin Baumann


Do prvej knihy poézie s názvom Básne vybral znalec Rúfusovej tvorby Vincent Šabík 80 veršovaných diel jedného z najznámejších predstaviteľov slovenskej modernej poézie. Rozdelil ich do desiatich tematických častí: Slová, Človek, Svet, Láska-žena, Detstvo, Krása, Domovina, Boh, Trpká chvála bytia a Básnikov testament. Väčšinou sú to niekoľkostrofové poetické útvary. Výnimkou je dlhá, na 14 stranách básnická skladba Óda na radosť. Jeho texty sú citlivým vnímaním sveta, náhľadmi do duše človeka. Sú tiež otázkami, ktoré sa zaoberajú morálnymi hodnotami, krásou, svetskou a božskou láskou. Rúfus v nich hľadá ľudskosť a pravdu v jednoduchých a zrozumiteľných veršoch plných pokory, skromnosti a lásky k životu.

Podľa básne Zakázaná láska sa volá druhá poetická kniha. Tvarom, dizajnom a rozsahom nadväzuje na prvú. Z Válkovej tvorby ju zostavila Dana Podracká. Obsahuje 38 slovných diel tematicky zoradených tiež do desiatich celkov: Domov, Hlbina, Láska, Nebo, Ódy, Oheň, Samota, Slovo, Zem a Zvony. V nich sa autor vnútorným dialógom spája s čitateľom a ľudsky, ironicky i sebaironicky sa dotýka jeho duše, ktorá je poznačená tragickými osudmi – motívmi zrady, sklamania a z toho prameniacej neistoty a zlyhaní. Načrtáva však aj nové vízie a vieru v lepšie zajtrajšky. Jeho tvorba patrí k umeleckým vrcholom modernej slovenskej poézie 20. storočia, ktorá je výnimočná tým, že rozvíja kultúrny dialóg aj so súčasnou mladou generáciou. Niektoré Válkove básne boli zhudobnené.