Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Rumunsku zatkli troch podozrivých z krádeže z galérie v Rotterdame

Policajt stojí neďaleko dverí galérie Kunsthal v holandskom Rotterdame 16. októbra 2012 po tom, čo forenzní experti odobrali z nich odtlačky prstov. Foto: TASR/AP

Sedem odcudzených obrazov, medzi ktorými sú aj diela Pabla Picassa, Henriho Matissa, Clauda Moneta a Paula Gauguina, sa zatiaľ nepodarilo vypátrať.

Rotterdam 22. januára (TASR) - V Rumunsku zadržali tri osoby podozrivé z krádeže umeleckých diel z umeleckej galérie v Rotterdame v hodnote desiatok miliónov eur, ku ktorej došlo vlani v októbri. Informovala o tom dnes holandská polícia.

Hovorkyňa polície Yvette van den Heeriková pre agentúru AP uviedla, že sedem odcudzených obrazov, medzi ktorými sú aj diela Pabla Picassa, Henriho Matissa, Clauda Moneta a Paula Gauguina, sa zatiaľ nepodarilo vypátrať.

Zlodeji si korisť odniesli z výstavy k 20-ročnému jubileu renomovanej galérie Kunsthal.

Zoznam ukradnutých diel zahŕňa dva obrazy Clauda Moneta (Most Waterloo v Londýne, Most Charing Cross v Londýne), Matissov obraz La Liseuse en Blanc et Jaune (Čítajúca žena v modrom a žltom), dielo Paula Gaugina Femme Devant une Fenetre Ouverte (Žena pred otvoreným oknom), prácu Luciana Freuda Woman with Eyes Closed (Žena so zatvorenými očami), dielo Pabla Picassa Tete d'Arlequin (Hlava harlekýna) a autoportrét Meyera de Haana.

Obrazy sú súčasťou súkromnej zbierky moderného umenia Triton. Práve z nej pochádza okolo 150 exponátov diel slávnych umelcov, ktoré vystavovala rotterdamská inštitúcia.